Turkse politie vindt bom in Istanbul, onschadelijk gemaakt

Agenten houden in Istanbul de wacht bij de plek waar afgelopen dinsdag een aanslag werd gepleegd.
Agenten houden in Istanbul de wacht bij de plek waar afgelopen dinsdag een aanslag werd gepleegd. Foto Reuters / Osman Orsal

De Turkse politie heeft een geïmproviseerde bom in een winkelcentrum in Istanbul, Turkije ontmanteld. Ook vonden agenten een mogelijk explosieve jerrycan met butaangas in een winkelcentrum in de buurt, schrijft persdienst AP.

Het incident is de derde in een reeks van incidenten in Istanbul. Op Nieuwjaarsdag overmeesterde de politie een man nadat hij granaten had gegooid in de buurt van het kantoor van de premier. Eerder deze week kwam een politieagent om door een zelfmoordterrorist. Een andere agent raakte gewond.

Aanslagen opgeëist door extreem-linkse groepering

De extreem-linkse groepering DKP-C heeft de verantwoordelijkheid voor beide incidenten opgeëist, maar trok later de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag in. De groep had de zelfmoordterrorist geïdentificeerd als Elif Sultan Kalsen, wat niet bleek te kloppen. Sommige Turkse media schreven dat de bom Russisch of Tsjetsjeens zou zijn geweest. Voor de voorkomen aanslag van vandaag is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist.

DHKP-C (Revolutionair Volksbevrijdingsfront) pleegde in het verleden al vaker aanslagen in Turkije. De groepering hangt een marxistisch-leninistische ideologie aan en ziet Turkije als een marionet van westerse belangen. Zo zijn aanhangers van DHKP-C fel gekant tegen het NAVO-lidmaatschap van Turkije. In 2013 bedreigde de organisatie Nederlandse militairen die in Turkije waren gestationeerd. De soldaten beschermden in NAVO-verband het land tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië.