Honderdduizenden Fransen bij stille tochten door het hele land

Tienduizenden Fransen hebben zich verzameld in de Franse stad Toulouse voor een stille tocht.
Tienduizenden Fransen hebben zich verzameld in de Franse stad Toulouse voor een stille tocht. Foto AFP / Eric Cabanis

Honderdduizenden mensen hebben zich vanmiddag in steden door heel Frankrijk verzameld om een stille tocht te lopen voor de slachtoffers van de terreuracties van de afgelopen dagen. Rond 18.00 uur zouden maar liefst 700.000 mensen zich hebben aangesloten bij een demonstratie, zo maakte minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken bekend.

Alleen al in het Zuid-Franse Toulouse zouden 80.000 mensen op de been zijn, terwijl bij een manifestatie in de havenstad Nantes 30.000 mensen aanwezigen werden geteld. Ook in veel andere Franse steden zijn duizenden mensen uitgelopen om de 17 slachtoffers van de aanslagen te herdenken, aldus het Franse persbureau AFP.

Morgen eremars met regeringsleiders in Parijs

De stille tochten vinden een dag voor de eremars plaats, die morgen in de Franse hoofdstad Parijs wordt georganiseerd. Bij die gelegenheid zijn ook veel internationale regeringsleiders, onder wie premier Rutte, premier David Cameron van Groot-Brittanië en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Voor Rusland loopt minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken mee in de mars.

Naast de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo herdenken de aanwezigen ook de dood van een politieagente en de mensen die zijn omgekomen bij de gijzeling van een koosjere supermarkt gisteren. Bij die actie kwamen vier mensen om het leven, alsmede de gijzelnemer Amedy Coulibaly.

Namen slachtoffers gijzeling bekend

De namen van de vier slachtoffers werden vandaag bekendgemaakt door de CRIF, de raad voor Joodse instellingen in Parijs. Een van hen is volgens persbureau ANP Yoav Habbat, de 21-jarige zoon van de opperrabbijn in de Tunesische hoofdstad Tunis.