Staartstuk van neergestort toestel AirAsia is uit het water gehaald

Reddingswerkers hebben het staartdeel van het gecrashte AirAsia-toestel uit het water gehaald. Gisteren ontvingen de reddingsdiensten voor het eerst signalen van de zwarte dozen waar de vluchtdata in zijn opgeslagen.

Het staartstuk van de Airbus A320 van AirAsia is met grote, opblaasbare kussens uit het water getakeld.
Het staartstuk van de Airbus A320 van AirAsia is met grote, opblaasbare kussens uit het water getakeld. Foto EPA / Adek Berry / Pool

Reddingswerkers hebben het staartdeel van het gecrashte AirAsia-toestel uit het water gehaald. Dat schrijft CNN. Het staartdeel van de Airbus A320 is woensdag gevonden in een deel van de Javazee waar minder intensief wordt gezocht.

Fransiskus Bambang Soelistyo, die de reddingsoperatie leidt:

“Het staartstuk is gevonden op een positie in een sector die bij ons de tweede prioriteit heeft.”

Gisteren ontvingen de reddingsdiensten voor het eerst signalen van de zwarte dozen waar de vluchtdata in zijn opgeslagen. Ze zouden zo’n driehonderd meter van de staart af liggen. Vaak zitten de zwarte dozen in de achterkant van het vliegtuig, maar vermoedelijk zijn ze in dit geval van hun plek geraakt.

oorzaak van de ramp

De zwarte dozen kunnen meer aanwijzingen geven over de ramp. Meteorologen houden rekening met het slechte weer; het deel van de Javazee waar het vliegtuig van AirAsia overheen vloog staat bekend als zeer onstuimig. Andere onderzoekers vermoeden dat het toestel vlak voor de crash een te steile klim heeft gemaakt, waardoor de vleugels hun draagkracht verloren.

De Airbus stortte op 28 december neer in de Javazee. Het vliegtuig vloog van Indonesië naar Singapore en had 162 passagiers. Niemand overleefde de ramp. Tot nu toe zijn 46 slachtoffers uit het water gehaald.

Lees ook op NRC Q: AirAsia-topman Tony Fernandes is de Aziatische Richard Branson en Het aantal vliegtuigdoden is nu bijna vier keer zo hoog als vorig jaar