Opinie

Omdat de publieke omroep niet meer aan puur amusement mag doen, stel ik voor: laten we Boer Zoekt Vrouw zien als een cursus ‘omgaan met succes en teleurstelling’. Succes en teleurstelling, zo leren we in deze cursus, zijn niet makkelijk.

Het onderdeel ‘succes’ werd behandeld door melkveehouder Theo, een verlegen, Koeman-achtige man die gerekend had op twintig brieven („Dan zit er zeker een goeie tussen”), die hij op zijn gemak mocht gaan doorspitten. Hij kreeg er drieënzeventig. Dat betekent dat hij niet alleen de brieven krijgt, maar ook het hele realitycircus. Een cameraploeg op zijn erf, bekentenissen naast het jongvee, vrouwen die dingen zeggen als: „Ik weet niet of ik verliefd ben, maar ik heb wel kriebels.”

Hoe hiermee om te gaan? Theo besloot tot een neutraal: „Nou, dat had ik echt niet verwacht. Ik dacht, ik kan rustig mijn gang gaan, maar nu wordt het toch druk. Nou. Fantastisch.” En je ziet de paniek in zijn ogen (figuur 1).

Is teleurstelling dan makkelijker te dragen dan succes? Nee, zo leren we in het cursusonderdeel dat de Brabantse boer Willem voor zijn rekening neemt. Het ging er Willem duidelijk om dat hij genoeg brieven zou krijgen om „door te gaan”. Hij wílde juist die moeizame gesprekken achter de mesthoop, met een camera erbij.

Hij kreeg, aldus cursusleidster Yvon Jaspers, „zesenvijftig hele mooie liefdesbrieven”. Reactie: „Oké. Ja. Ja. Dan he’k nie genoeg.” En na een grafblik: „We zullen er een stukje gebak op pakken.”

„Het zijn er wel een hulle hoop”, zei een van zijn lieve zoontjes. „Mô”, antwoordde de vader (zie figuur 2). „Ík vind het allemaal niks tegenvallen”, probeerde het jongetje nog. Van wie heeft hij deze levenshouding? Niet van zijn vader, dat is duidelijk, want die concludeerde met: „We zullen d’r eens kritisch naar kijken.”

En zo leren we in deel één van de cursus dat het beter is om de verwachtingen laag te houden, en ongewenst succes gelaten te dragen.

Het zoontje van boer Willem zit over twintig jaar óf in een heel zware therapie, waarbij zijn wekelijks terugkerende thema is: het is allemaal de schuld van mijn vader, óf hij heeft zelf een succesvolle therapiepraktijk met de slogan: ‘Ik vind het allemaal niks tegenvallen.’