Oud misdadig kan teken zijn van dementie

Volwassenen zonder crimineel verleden die opeens gaan stelen of andere misdaden begaan, moeten worden getest op beginnende dementie. Vooral mensen met frontotemporale dementie vertonen vaak onverwacht crimineel gedrag.

Ruim een derde van die patiënten had een strafblad. Dat zagen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco die de dossiers van 2.397 patiënten doorspitten (JAMA Neurology, online 5 januari). Het waren mensen die met klachten van neurologische ziekten waren doorverwezen naar het Memory and Aging Center van die universiteit. Het ging bijvoorbeeld om mensen met alzheimer, met die frontotemporale dementie, met primair progressieve afasie (niet door een beroerte ontstaan) en de ziekte van Huntington. Van die mensen was 8,5 procent veroordeeld. Het waren vooral dementerenden, maar bij mensen met frontotemporale dementie was het 37 procent en bij afasiepatiënten 27 procent.

Meestal was het diefstal, waar de mensen met deze twee soorten dementie op betrapt werden. Alzheimerpatiënten krijgen hun strafblad vaak na een verkeersongeluk te hebben veroorzaakt. Maar er is spreiding: beroving, belediging, seksueel ongepast gedrag en herhaaldelijk op verboden terrein komen komen ook voor.

Bij een aantal patiënten was de overtreding het eerste teken van de ziekte, achteraf gezien. De onderzoekers pleiten voor een aparte juridische behandeling van deze groep ‘criminelen’.