Dementie kan een inbreker van je maken

Volwassenen zonder crimineel verleden die opeens gaan stelen of andere misdaden begaan, moeten worden getest op beginnende dementie. Vooral mensen met frontotemporale dementie vertonen vaak onverwacht crimineel gedrag. Ruim een derde van die patiënten had een strafblad, zagen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco die de dossiers doorspitten van 2.397 neurologische patiënten (JAMA Neurology, online 5 januari). Het ging bijvoorbeeld om mensen met alzheimer (27 procent had een strafblad) of met frontotemporale dementie (37 procent). De meeste veroordelingen bij deze patiënten vonden plaats na diefstal; bij alzheimerpatiënten stond het veroorzaken van een verkeersongeluk bovenaan. Ook kwamen voor: beroving, belediging, seksueel ongepast gedrag en herhaaldelijk op verboden terrein komen. Bij een aantal patiënten was de overtreding achteraf gezien het eerste teken van de ziekte. De onderzoekers pleiten voor een aparte juridische behandeling van deze groep ‘criminelen’.