Een eerste indruk van de inzendingen

Wim van Sinderen (1958), senior curator van het Fotomuseum Den Haag en juryvoorzitter van de Nationale Portretprijs 2014, geeft een eerste indruk van de inzendingen voor de fotowedstrijd die NRC heel 2015 houdt.

In 2015 organiseert NRC het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema. Deze maand: De Mens.

Wim van Sinderen (1958), senior curator van het Fotomuseum Den Haag en juryvoorzitter van de Nationale Portretprijs 2014, grasduint door de inzendingen en geeft een eerste indruk:

“Wat meteen opvalt is de grote hoeveelheid foto’s die al zijn ingezonden, meer dan 1.500. Dat komt door het thema ‘De Mens’, een dankbaar onderwerp. Mensen kijken graag naar andere mensen; we vinden het leuk om onze soort op verschillende manieren bezig te zien en vast te leggen.”

“Dit zie je ook in de vele inzendingen met museumbezoekers, kijkend naar werk van Rothko of Dumas. Tentoonstellingen zijn een mooie setting, de ruimtes zijn strak en esthetisch en dikwijls is er natuurlijk licht.”

Foto: Simon Trel

Foto: Simon Trel

“De meeste inzendingen zijn beelden die je vaak tegenkomt op sociale media als Facebook: foto’s van kinderen, karaktervolle koppen, exotische reisfoto’s. Clichébeelden die hoog scoren bij een publieksjury, maar die ik zelf in de eerste selectieronde wegstreep wanneer ik zetel in een jury.”

Foto: Hilbert Turner

Foto: Hilbert Turner

“Er zijn enkele inzendingen die een professioneel niveau halen. Zoals bijvoorbeeld Eugenie van Raaij, je ziet de schaduwen van mensen op een muur. Mensen direct fotograferen kan mooi zijn, maar bij haar zie je letterlijk ‘de schaduw van het thema’. Ook wordt hier actief gebruikgemaakt van de werking van het licht, en fotografie is toch de kunst van het licht.”

Foto: Eugenie van Raaij

Foto: Eugenie van Raaij

“Het is fijn om vast te stellen dat er veel zwart-witfotografie tussen de inzendingen zit. Zelf ben ik hier een liefhebber van, het maakt een beeld rustiger en grafischer, de nadruk komt meer te liggen op het contrast tussen licht en donker, zwart-wit blust verhitte kleurenbeelden af.”

Foto: Jan Stoop

Foto: Jan Stoop

“Verder zit er natuurlijk flauwe humor tussen, zoals de man met het oranje hoedje. Soms vraag je je af hoe iemand op het idee is gekomen een bepaalde nietszeggende foto te maken en ook in te sturen. Ik zou met plezier een onderkanttop-5 maken van deze wedstrijd.”

U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd