modderfiets

Veldrijden of cyclocross is een populaire wielerdiscipline voor de wintermaanden, met name in Vlaanderen. Op een parcours van modder en zand rijden de profs hun rondjes onder vaak overweldigende publieke belangstelling.

Voor de recreatieve wielrenner is veldrijden een goede manier om ook in tijden van kou en gladheid fit te blijven. Een veldrijfiets, bedoeld voor onverhard terrein, kent een aantal wezenlijke verschillen ten opzichte van een normale racefiets. De wielbasis is doorgaans korter – waardoor je rechterop zit en de fiets wendbaarder is – de banden zijn breder met meer profiel en de ruimte tussen de banden en het frame is wijder, zodat de wielen ook kunnen draaien als de banden vol modder zitten.

Het Belgische Ridley heeft een indrukwekkende lijn veldrijfietsen. De X-Night, uitgevoerd in carbon, is het raspaard uit de stal. De fiets is verkrijgbaar zowel met traditionele velgremmen als met schijfremmen voor nog meer remkracht in de meest modderige omstandigheden.

Martijn Boot