Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: De PVV moet als de bliksem een Nederlandstalige Charlie Hebdo uitbrengen

Als de politieke beweging van Geert Wilders écht ‘voor de vrijheid’ is, dan brengt die nu meteen een niet te weigeren bod uit op een licentie van Charlie Hebdo voor de Nederlandse markt. Want inderdaad, we kunnen in deze barre tijden wel wat relativerende humor gebruiken. Dan kunnen ook Nederlandse cartoonisten het hele jaar door hun spotprenten kwijt over de almachtige christelijke God die knarsetandend zijn meerdere moet erkennen in de mohammedaanse Allah, over Zwarte Piet, het proletarisch recht op vuurwerkslachtoffers maken en malversaties met Kamerdeclaraties om proceskosten vergoed te krijgen.

Stelling: Laat Fidel Castro nou eens met rust

Dood. Niet dood. Dood. Niet dood. Fidel Castro zal er inmiddels wel doodmoe van zijn: deze week meldden de (sociale) media voor de zoveelste keer dat hij zou zijn overleden. De 85-jarige oud-president van Cuba liet via zijn broer Raúl weten dat dit onzin was. Mensen: stop met het doodverklaren van Castro. Ook dictators hebben recht op een rustige oude dag. Vijftig jaar alleenheerschappij gaat je immers niet in de koude kleren zitten.

Stelling: Verpest de lol niet, stop met mollen!

Ja hoor, het land is weer eens in de ban van iets. Na Koningsdag, het WK voetbal en Heel Holland bakt is Wie is de mol nu de oorzaak van een collectieve aanval van hysterie. Nuchtere Hollanders veranderen in ‘molloten’ en de meest vergezochte complottheorieën staan vijf minuten na de uitzending op sociale media. Dringend verzoek: stop hiermee! Sommige mensen willen de aflevering namelijk rustig nakijken op Uitzending Gemist na hun avonddienst. En dat lukt nu voor geen meter met al die spoilers.

Stelling: Leve ‘het vrije woord’ én de bestseller over het punniken van loombandjes

De Top-100 van best verkochte boeken in 2014 is bekend. Wat kopen wij het liefst? Tranentrekkers. Over een cokesnuiver (Wim Kieft), van een weduwe (Isa Hoes), over een pychopate (in: De kraamhulp). En, op twee, een boek over gefrummel met gekleurde elastiekjes. Bescherm onze vrijheid! En koop boeken met de calorische waarde van een vol-gesnotterde zakdoek.

Stelling: De slapende diplomaat in Kiev: maak daar volgende week maar een keer nieuws van

Zonder de terreurtoestanden in Frankrijk was het land te klein geweest, toen het kabinet donderdag met schokkend nieuws kwam over het gevaar van het Oekraïense luchtruim. Een Nederlandse diplomaat was gewaarschuwd, drie dagen vóór het neerschieten van MH17 – maar hij deed niks, hij heeft de luchtvaartmaatschappijen niet gewaarschuwd. Rewind. Volgende week, op een rustig moment, doen we alsof we dit voor de allereerste keer horen. Dan zal het land alsnog te klein zijn.

Stelling: Laat ons voortaan elke werkweek eindigen met een minuut stilte

Waarom ook niet? Om 17.00 uur klinkt het alarm, we staan op van onze werkplekken en in gewijde stilte overdenken we al het kwaad dat ons in de afgelopen week onder ogen en ter ore is gekomen. Daarna computer afsluiten. Dan vrijmibo.

en Anne-MArtijn van der KAADEN