Opinie

Er werd opeens naar ons gezwaaid, we zwaaiden terug

Het gaat slecht met de kranten, zo slecht dat het de gemiddelde hoofdredacteur helemaal niet slecht uit zou komen als er twaalf fte’s zomaar zouden verdwijnen.

Een smakeloze opmerking in het licht van de gebeurtenissen van aflopen week, dat weet ik zelf ook wel. Gelukkig kunnen de boven mij gestelden zoiets wel waarderen. Het kan ze niet satirisch genoeg zijn. Ze sporen ons aan de grenzen van het toelaatbare op te zoeken, desnoods met kwetsende teksten. Helemaal in de geest van het tijdschrift Charlie Hebdo, van wie ze – net als u – enorme fans zijn.

Eergisteren stonden ze toe dat ons hoofdkwartier op het Rokin van onder tot boven was volgeplakt met de tekst ‘Je suis Charlie’, terwijl buiten een processie voor het vrije woord voorbijtrok.

Er werd naar ons gezwaaid, er werden zelfs duimen opgestoken. Er waren redacteuren die er een warm gevoel van kregen. Waren die duimen van het volk echt voor ons, voor de mensen van nrc.next? Werden we dan toch gelezen? En klopten de dalende HOI-cijfers dan toch niet? Misschien ging deze krant net als de verzetsblaadjes in de oorlog wel van hand tot hand en werd ieder exemplaar tien keer gelezen.

Ja hoor!

Daar passeerde onze voorpagina!

Als enige had nrc.next een cartoon uit Charlie Hebdo afgedrukt, hetgeen klaarblijkelijk werd gewaardeerd.

Er werd opeens naar ons gezwaaid, we zwaaiden terug.

Zo waren we al doodverklaard, een paar dagen later waren we het meest urgent van allemaal. Niet voor iedereen overigens, want er waren er ook die vonden dat we overdreven. De afgedrukte kogelgaten in de rest van de krant, was dat echt nodig? Waarom ook in de puzzel, vroeg een lezer zich terecht af.

En dan was er ook nog mevrouw Elske Schreuder uit Rotterdam, een menslievende goeierd met een bril, die op het idee was gekomen om onze voorpagina achter de ramen te hangen. Gevolg: een groep van 25 woedende moslimjongeren voor de deur die de confrontatie zochten en doof bleken voor haar boodschap van ‘liefde boven haat’.

Voor al dat soort dingen kunnen wij van nrc.next de verantwoordelijkheid niet dragen. Kwetsen moet kunnen, maar u hoeft het niet voor de ramen te hangen. Maar het mag natuurlijk wel.

Met mes en vork wint u het niet van geweren, stenen of boze menigtes. Neem liever een abonnement op een krant, dan hoeft u later ook niet te zeggen dat u het allemaal niet geweten heeft.