Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Luisteren: de Franse zender BFMTV spreekt met daders aanslag Parijs

Terwijl twee gijzeldrama’s zich Frankrijk lijken te voltrekken, weten journalisten van de Franse zender BFMTV twee keer de verdachten aan de lijn te krijgen. Ze spreken met de broers die de aanslag op Charlie Hebdo pleegden én met de gijzelnemer in de kosjere Parijse supermarkt. Hoe kan dat?

Terwijl twee gijzeldrama’s zich in Frankrijk lijken te voltrekken, weet de Franse zender BFMTV twee keer de verdachten aan de telefoon te krijgen. Ze spreken met de broers die de aanslag op Charlie Hebdo pleegden én met de gijzelnemer in de kosjere Parijse supermarkt. Hoe kan dat zomaar?

We kijken terug, één dag later.

‘s ochtends, rond 10.00 uur

Terwijl Chérif Kouachi zich ‘s ochtends vroeg met zijn broer verschanst in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, buiten Parijs, rinkelt de telefoon. De Franse zender probeert een gijzelnemer te bellen. Kouachi neemt op en krijgt journalist Igor Sahiri aan de lijn. Buiten staan politie-eenheden klaar om in actie te komen, wat later zal leiden tot een aanval met dodelijke afloop voor de broers.

Twitter avatar IgorSahiri Igor Sahiri 9 janvier 2015, 9h45. Le jour où j’ai parlé à Chérif Kouachi, tueur de mes confrères de #ChalieHebdo @BFMTV

Het gesprek gaat zo (vertaling via NBC News):

Kouachi: We zeggen je dat we de profeet verdedigen. Ik, Chérif Kouachi, ben door Al-Qaeda in Jemen gestuurd. Oké?
Sahiri: Oké, oké.
Kouachi: Ik ben daar geweest. Anwar Al-Awlaki [een extremistische leider van Al-Qaeda in Jemen die in 2011 is gedood bij een drone-aanval, red.] heeft me betaald.
Sahiri: Hoe lang geleden was dat?
Kouachi: Voordat hij werd vermoord.
Sahiri: Oké, dus je bent niet zo lang geleden teruggekomen naar Frankrijk?
Kouachi: Nee, niet lang geleden. Ik ken de veiligheidsdiensten, maak je geen zorgen. Ik weet heel goed hoe ik het goed moest doen.
Sahiri: Oké, en nu ben je alleen met je broer?
Kouachi: Dat is niet jouw probleem.
Sahiri: Maar er staan mensen achter je, of niet?
Kouachi: Dat is niet jouw probleem.
Sahiri: Oké, maar ben je van plan opnieuw te moorden in de naam van Allah, of niet?
Kouachi: Wie vermoorden?
Sahiri: Ik weet het niet, ik stel de vraag aan jou.
Kouachi: Hebben we burgers vermoord in die twee dagen dat jullie naar ons zochten?
Sahiri: Jullie hebben journalisten vermoord.
Kouachi: Maar hebben we burgers vermoord? Burgers of mensen in de twee dagen dat jullie naar ons zochten? Of mensen in de twee dagen dat jullie naar ons zochten?
Sahiri: Wacht, wacht, Chérif, Chérif, heb je vanochtend iemand vermoord?
Kouachi: Wij zijn geen moordenaars. Wij verdedigen de profeet, wij vermoorden geen vrouwen. Wij vermoorden niemand. Wij verdedigen de profeet. Als iemand de profeet beledigt, is er geen probleem, dan kunnen we hem vermoorden. We vermoorden geen vrouwen. We zijn niet zoals jullie. Jullie vermoorden vrouwen en kinderen in Syrië en Irak en Afghanistan. Wij niet. Wij hebben een erecode in de islam.
Sahiri: Maar jullie zochten wraak. Jullie vermoordden twaalf mensen.
Kouachi: Ja, we zochten wraak. Je zei het goed. Je zei het zelf, we zochten wraak.

‘s middags, rond 15.00 uur

Het andere gesprek komt later die middag, met Amedy Coulibaly, de gijzelnemer in een kosjere supermarkt in de Parijse buurt Vincennes die op de dag van de aanval op Charlie Hebdo een 26-jarige politieagente vermoordt. Bij de gijzeling in de winkel komen zeker vier mensen om het leven. Ook Coulibaly zal later tijdens een politieactie worden gedood.

Tijdens de gijzeling belt Coulibaly zelf naar BFMTV. Hij hoort bij de terreurgroep Islamitische Staat, zegt hij in het gesprek. En de acties van Coulibaly en de gebroeders Kouachi zijn afgesproken. “Zij zouden Charlie Hebdo doen, ik de politie.”

Luister hieronder de Franse telefoongesprekken in de uitzending van BFMTV terug of lees ons uitgebreide overzicht: Dit is wat we tot nu toe weten over de gijzeling in Frankrijk
https://www.youtube.com/watch?v=6MDz2yaf-9k#t=248