Lekker doortrappen in de winter

Als het nat, koud en glad is, kun je natuurlijk even doorbijten en gewoon naar buiten gaan. Maar je vingers bevriezen en je materiaal gaat eraan. De minder heroïsche oplossing: een rollerbank kopen en binnen fietsen.

In de winter doorfietsen vergt de nodige toewijding. Zelfs met de beste wielerkleding maken temperaturen rond het vriespunt, winterse buien en snijdende wind het een hele beproeving. Fietsen in de winter betekent ook steevast poetsen na elke rit. Het vaak natte wegdek – om over strooizout nog te zwijgen – is een aanslag op het materiaal. Zodanig dat sommige renners gedurende de winter hun dure fiets zelfs opbergen en hun toevlucht nemen tot een (goedkopere) ‘winterfiets’.

De combinatie slecht weer en weinig daglicht noopt de serieuze fietser op zoek te gaan naar alternatieven om fit te blijven. Niets doen en een zogenaamde ‘Ullrich-winter’ beleven (de Duitse oud-prof Jan Ullrich stond er om bekend ’s winters flink aan te komen, om vervolgens in de lente weer terug op gewicht te moeten komen) is voor de meesten geen optie. Veel fietsers gaan dan hardlopen, spinnen op de sportschool, schaatsen, mountainbiken, veldrijden of trainen op de (indoor)wielerbaan om de benen op spanning en de conditie op peil te houden. Wie geen afstand van zijn geliefde fiets wil doen, maar ook geen zin heeft kou en vuil te trotseren is aangewezen op een ‘thuistrainer’.

Een ouderwetse hometrainer, zo’n bakbeest met vast stuur, voetlussen en een in hoogte verstelbaar zadel, is natuurlijk is niet echt een optie. Liever zit je op je eigen fiets. De klassieke rollenbank, letterlijk drie rollen (één voor, twee achter) waar je met de fiets los op balanceert, biedt al generaties wielrenners uitkomst. Moderne varianten van een thuistrainer, waarbij de fiets vaak vast staat, bieden geavanceerde mogelijkheden om specifieke data te meten, bergen als de Alpe d’Huez te beklimmen (compleet met wisselende weerstand en beelden van de route) en zelfs online met of tegen elkaar te rijden. Echt wielrennen dus, maar dan in een comfortabele, huiselijke setting. Pontificaal in de woonkamer of weggestopt in werkkamer, washok of op zolder trapt de binnenfietser zich in het zweet in afwachting van zonniger tijden. Kachel aan en fietsen maar.