Beste graphics van de week

Kickstarter, miljonairs, WhatsApp, en goedkoop ijs: de week in 7 graphics

Beeld NRC

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Een nieuw jaar en dus komen de gemeentelijke belastingen er weer aan. Hoeveel je betaalt voor je opgehaalde afval, de ozb of rioolheffing verschilt sterk per gemeente. Onderzoeksinstituut Coelo onderzocht de cijfers voor 35 grote gemeenten.

In Lelystad moet je meer gaan betalen..

Op de centen letten? Koop aardappelen. Of ijs

Hoe die hogere belastingen op te vangen? Door op je boodschappen te letten. Eet vooral aardappelen en ijs. Ongezond - fris, chocolade - is in ieder geval fors duurder geworden.

prijsontw-healty-cheat

Kickstarter is een beetje mwah

De producten zijn hip. Maar, de jaaropbrengst van Kickstarter bedroeg 444 miljoen euro. En dat valt wat tegen voor het grootste crowdfundingplatform. Net zoals de uiteindelijke geïnvesteerde bedragen, die ver achterblijven bij het geld dat durfinvesteerders spenderen.

1 euro = 1,19 dollar.

Deze week zakte de euro naar het laagste punt ten opzicht van de dollar sinds 2006. De plannen van de ECB, de onrustige situatie in Griekenland, en de sterker wordende dollar zijn de boosdoeners. Dat is gunstig voor de economie - export vanuit Nederland is aantrekkelijker voor de VS - maar balen voor vakantiegangers. Luxeproducten uit de VS worden duurder.

Koning WhatsApp in messageland

Chatdienst WhatsApp bereikte het recordaantal van 700 miljoen actieve gebruikers per maand. Amper een jaar na de omstreden overname door Facebook staat WhatsApp dus stevig bovenaan. En concurrent Telegram - de app die het veilige alternatief voor WhatsApp zou moeten zijn - lijkt alweer vergeten.

whatsapp-telegram-ranking-2

Miljonairsdichtheid

Rijk, rijker, rijkst: ruim 2 procent van de Amsterdammers is miljonair. Hiermee staat de hoofdstad op de internationale ranglijst die tijdschrift Spears opstelde op de negende plek, net achter Singapore, Oslo en Londen. Ministaatje Monaco telt de meeste riche: maar liefst 29 procent van de inwoners heeft een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Het CBS publiceerde deze week een aantal belangrijke economische cijfers. Vrijwel alles daalde. De inflatie, de rente op staatsobligaties en het aantal gemeenten in Nederland. Klein lichtpuntje: de industrie produceerde in november een fractie meer dan een jaar eerder. De omzet van de sector daalde daarentegen met 5,4 procent. Dat dan weer wel.

En verder:

  • Inflatie op jaarbasis:↓ (1 procent. Laagste in 25 jaar)
  • Inflatie per maand:↓(0,7 procent. Laagste in 5 jaar)
  • Rente op tienjarige staatslening:↓ (0,8 procent in december)
  • Aantal gemeenten in Nederland::↓ (van 403 naar 393)