Kennedy van Amsterdam naar Utrecht

De bekende Amerikaans-Nederlandse historicus James Kennedy verlaat de Universiteit van Amsterdam. Kennedy, sinds 2007 hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de UvA, wordt de nieuwe dean van Utrecht University College (UCU), onderdeel van Universiteit Utrecht.

Kennedy’s vertrek uit Amsterdam – na dit academisch jaar – staat los van de onrust aan de Amsterdamse faculteit der geesteswetenschappen, laat hij weten. De faculteit van de UvA moet vóór 2018 7 miljoen euro bezuinigen op een budget van 82 miljoen. Dit najaar zoemden plannen rond over verregaande hervormingen zoals het invoeren van een uniform propedeusejaar voor geschiedenis, filosofie en talen, en het snoeien in het aantal masteropleidingen. Honderden studenten gingen over tot protest, en bezetten tijdelijk een van de lesgebouwen. Volgens Kennedy wordt de geschiedenisopleiding echter minder geraakt door de hervormingsplannen.

Kennedy is vooral bekend om zijn onderzoek naar de Nederlandse jaren zestig, maar heeft ook naam gemaakt door boeken over de rol van de kerk in Nederland en de opkomst van euthanasie.

Hij verkast naar Utrecht, zegt hij, vanwege zijn „passie” voor het kleinschalige, internationale onderwijs van UCU. Daar volgen zo’n zevenhonderd studenten – na een sollicitatieronde – een brede, Engelstalige bachelorsopleiding in drie jaar.