Hij is toch zó bescheiden - zolang hij zijn zin krijgt

Stervoetballer Lionel Messi leeft tegenwoordig in onvrede met zijn trainer. Zozeer dat hij nu flirt met Chelsea. Zeer onmessiaans. Bij droomclub Barcelona blijken toch ook maar gewoon mensen te werken – en te vertrekken.

Messi (rechts) en Neymar, afgelopen woensdag in stadion Camp Nou. En dan speelt ook nog Luis Suárez in de spits. Foto Reuters
Messi (rechts) en Neymar, afgelopen woensdag in stadion Camp Nou. En dan speelt ook nog Luis Suárez in de spits. Foto Reuters

Met het vervroegd uitschrijven van verkiezingen probeert Barcelona-voorzitter Josep María Bartomeu de onrust binnen de club weg te nemen. Hij heeft dat deze week kenbaar gemaakt. Hij zal waarschijnlijk de strijd aan moeten gaan met voormalig voorzitter Joan Laporta – die altijd de steun heeft genoten van Johan Cruijff – en drie andere kandidaten.

Het is maar zeer de vraag of de rijen zich de komende maanden weer sluiten. De onttakeling van het lang zo ongenaakbare FC Barcelona voltrekt zich in sneltreinvaart. Het is binnen alle geledingen van de Catalaanse voetbalgrootmacht crisis. De club mag tot 2016 geen transfers meer doen, aankopen als Thomas Vermaelen en Douglas Pereira dos Santos spelen nooit, het huidige elftal is een schim van de ploeg die jaren achtereen in Europa domineerde en de relatie tussen trainer Luis Enrique en sterspeler Lionel Messi is ernstig bekoeld.

Onder deze omstandigheden speelt Barcelona zondagavond thuis tegen Atletico Madrid, de nummer drie in de Spaanse voetbalhiërarchie. Afgelopen woensdag won Atletico nog van het sterrenensemble Real Madrid, voor de beker. Barcelona zelf won overigens met 5-0 van degradatiekandidaat Elche.

Voorzitter Bartomeu is in zijn eerste jaar aan de macht vooral uitgegroeid tot een crisismanager. De uitstraling van het almachtige Barça dat als een modelclub voor de rest van de wereld functioneert is verdwenen. In een poging het imago van de club weer op te poetsen werd technisch directeur Andoni Zubizarreta als eerste „wegens gebrek aan vertrouwen” geslachtofferd. Het vertrek van de oud-doelman betekende ook het einde van diens adjudanten Albert Valentí en Narcís Julia. Oud-voetballer Carles Puyol - jarenlang onverzettelijk aanvoerder - kondigde daarop vrijwillig zijn vertrek aan. Trainer Luis Enrique maakte woensdag in een persbijeenkomst duidelijk het ontslag van Zubizarreta te betreuren. „Hij heeft me naar deze club gehaald en is me altijd trouw gebleven”, zei de trainer, zelf ook oud-speler van naam.

De onrust binnen de club is de voorbije week overgeslagen op de spelersgroep van de blaugrana. Een vrijwel kansloze nederlaag van afgelopen zondag bij Real Sociedad (1-0) werkte als een soort katalysator. Het besluit van Luis Enrique om Messi en Neymar – die beiden later dan de rest van de selectie van vakantie waren teruggekeerd – te passeren pakte in meerdere opzichten verkeerd uit. Barcelona verloor niet alleen drie kostbare punten, maar kreeg ook te maken met een ontevreden Messi. De spelmaker meldde zich maandag met vage buikklachten af voor de training.

Messi zorgde vervolgens zelf voor paniek toen hij op instagram de Londense voetbalclub Chelsea ging volgen. Zijn partner Antonella Roccuzzo deed hetzelfde op Twitter. Deze handelingen zorgden voor tal van speculaties op de verschillende sociale media. De kans dat Messi daadwerkelijk naar Chelsea zal vertrekken lijkt niet groot. Messi, die zich vrijwel nooit in het openbaar uitspreekt over wat hem dwars zit, wil via deze weg waarschijnlijk laten zien dat hij de huidige situatie zat is.

De nummer tien van FC Barcelona zit al langere tijd niet helemaal goed in zijn vel. Messi is er niet van gediend dat trainer Luis Enrique hem zo nu en dan veroordeelt tot een bijrol aan de rechterkant. Messi wil altijd en overal de belangrijkste schakel van FC Barcelona zijn. Zo glorieerde de Argentijn ook onder Pep Guardiola, die al snel inzag dat een vruchtbare samenwerking tussen Messi en Zlatan Ibrahimovic vrijwel onmogelijk was. Guardiola koos, net als diens opvolgers Tito Vilanova en Gerardo Martino, onvoorwaardelijk voor Messi. En Messi betaalde dat vertrouwen terug.

Luis Enrique wil met FC Barcelona echter zijn eigen plan trekken. De oud-voetballer voelt er weinig voor Messi openlijk een status aparte te verstrekken. De trainer overwoog begin deze week Messi te straffen, maar werd van dat idee door een aantal andere bepalende spelers afgehouden. Op de vraag hoe Luis Enrique zijn relatie met Messi zou kwalificeren antwoordde hij gisteren droogjes: „Ik heb met al mijn spelers vanaf het begin van het seizoen dezelfde relatie.”

Een paar uur later liet voorzitter Bartomeu weten dat de positie van Luis Enrique niet onder druk staat. „De trainer moet zich gewoon richten op zijn werk. Maar alle onrust binnen de club heeft een bepaald effect op het team. Daarom houden we na dit seizoen verkiezingen.” Voor Bartomeu en Luis Enrique is er maar één remedie om de crisis te overwinnen: prijzen veroveren. Het functioneren van Messi is daarbij cruciaal. Hij heeft de sleutel van Camp Nou in handen.