Opinie

Het weekend van Simone Kleinsma

Actrice Simone Kleinsma (56) won deze week een Musical Award. Dit weekend staat ze gewoon weer op de planken, drie keer maarliefst.

Als musicalster heb je geen weekend, nooit. Want juist dat zijn de dagen waarop het in de theaters druk is. Simone Kleinsma (56) staat dit weekend maarliefst drie keer op de planken in de musical Moeder, ik wil bij de Revue. Twee avondvoorstellingen, en zondag een middagvoorstelling. „Het zijn wel lange dagen, ik vergelijk het wel eens met een dubbele voetbalwedstrijd.”

In de musical speelt ze samen met Jon van Eerd een beroemd duo uit de jaren 50. Zij is Riet Hogendoorn, hij speelt John Hogendoorn, en ze hebben samen een revuegezelschap. Beiden werden deze week beloond met een Musical Award voor beste hoofdrol. Kleinsma: „Het is al erg leuk wanneer je genomineerd bent voor zo’n award.” Een speciaal plekje heeft de prijs nog niet gekregen. „Hij staat nog midden op m’n tafel. Ik vind het leuk om hem af en toe nog even op te pakken.”

Zaterdags hoeft ze pas aan het eind van de middag in het theater te zijn. „Even rustig de motor opstarten”, zegt de actrice. Wel een beetje bijtijds opstaan, zodat ze nog iets aan haar dag heeft, rond een uurtje of negen. „Kopje koffie, krantje, de dagelijkse dingen doen die andere mensen misschien ’s avonds zullen doen.”

Als een voorstelling loopt, staat haar sociale leven op een laag pitje. „Ik ben er wel aan gewend, en ook mijn vrienden weten dat ik ’s avonds werk.” Ze ziet haar vrienden zoveel mogelijk overdag. Kerst? Dat was moeilijk. „De feestdagen zijn de topdagen in het theater, zelf Kerst vieren schiet er dan bij in.”

Rond half vijf gaat ze richting het theater in Utrecht, waar de voorstelling haar thuisbasis heeft. Ze eet een hapje met de cast en om te vieren dat er vier awards zijn gewonnen, verwacht Kleinsma dat er later op de avond ook nog wel een glaasje gedronken zal worden. Op de planken zelf, hebben de bekroningen geen invloed meer. „Ik vind het nu net zo leuk om de rol te spelen als voorheen. Het maakt niets uit.” Het is vooral een bevestiging dat ook publiek en vakjury de voorstelling waarderen, meent ze.

Direct kunnen slapen, als ze na de voorstelling thuiskomt, lukt niet. „Ik drink een wijntje, en ga nog even ontspannen voor het slapengaan. Een beetje televisiekijken of thuis wat met elkaar kletsen.” De voorstelling loopt nu drie maanden. Binnenkort komt er wel iets meer vrije tijd. Eén avond in de week gaat actrice Mariska van Kolck het overnemen. Dan heeft Kleinsma niet een, maar ineens twee dagen vrij in de week.