Dit is wat je moet weten over deze week

Het beste van technologiebeurs CES, een fijne seriequiz, en gaat ABN Amro dit jaar naar de beurs?

epa04551824 Visitors to the 2015 International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, USA, 08 January 2015, view a light projector installation. CES, the world's largest annual consumer technology trade show runs from 06 to 09 January 2015 and is expected to feature 3,500 exhibitors presentingtheir latest products and services to about 150,000 attendees. EPA/BRITTA PEDERSEN
epa04551824 Visitors to the 2015 International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada, USA, 08 January 2015, view a light projector installation. CES, the world's largest annual consumer technology trade show runs from 06 to 09 January 2015 and is expected to feature 3,500 exhibitors presentingtheir latest products and services to about 150,000 attendees. EPA/BRITTA PEDERSEN

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Een ring waarmee je al je apparaten kan bedienen. Een 3D-printer die nutella op je brood drukt. Robotauto’s. Een computerbril die je wél over de streep moet trekken. Op de grootste elektronicabeurs ter wereld, CES, in Las Vegas, had vrijwel ieder belangrijk techbedrijf een stand. Behalve Apple dan.

2. Een eindeloze stroom aan berichten van 140 tekens is niet meer genoeg voor Twitter. Op de beurs presteert het slechter dan Facebook en LinkedIn. Met drie grote veranderingen hoopt het sociaal medium het komend jaar te redden. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gaat intussen om de week een goed boek lezen. En breidt daarmee aan passant zijn macht uit naar de boekenmarkt.

3. Heb jij al geld gekregen van minister Asscher van Sociale Zaken? Je kapper, postbode en vuilnisman wel. Of het geld van die sectorplannen helpt, moet later blijken.

4. 2015 moet het jaar worden van de beursgang van staatsbank ABN Amro. De beursgang wordt de grootste Nederlandse transactie in jaren: zakenbankiers schatten de waarde van de bank op 12 tot 20 miljard euro. Zes ABN-ers werken al een jaar aan de voorbereidingen in het hoofdkantoor op de Zuidas. Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) geeft mogelijk deze maand toestemming. Maar het is de vraag of zijn partij de nieuwe beursgang steunt.

5. Ahold ligt overhoop met de franchisenemers die Albert Heijn-winkels exploiteren. Die worden uitgeknepen, vinden ze. Het conflict is zo hoog opgelopen dat de franchisers nu naar de rechter stappen en miljoenen eisen. Albert Heijn is niet de enige met een franchiseconflict: ook bij Hema, Bakker Bart en Top1Toys ruziën ze. Over gebakprijzen, oplichting en winstmarges.

6. Een stagiair van de gemeente Amsterdam verduisterde 186.000 euro. NRC Q zet zeven voorbeelden van frauderende werknemers op een rij. En dan hebben we het niet over het meenemen van een muismatje of je ziekmelden als je geen zin hebt.

7. Of het loont om het meest gehate bedrijf ter wereld te zijn? Ja dus. Wat ook loont, voor het imago van farmaciegiganten: een ebolavaccin ontwikkelen.

8. Dat is nog eens een boot: mammoethefschip Pieter Schelte. Acht voetbalvelden groot, en vernoemd naar een SS’er. Hij legde donderdag aan in de extra diepe Prinses Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte.

9. Tot slot: jij houdt van Breaking Bad, en zij wil Downton Abbey zien? Daar is een oplossing voor: doe de quiz.