Heimwee in Noord-Afrika

Collega Vreugdenhil presenteert het duo koffie en tomaat. Dat verlangt een dubbele wijninspanning: Tandem. Resultaat van een fietstochtje in Noord-Afrika. Alain Graillot, grootmeester in de noordelijke Rhône was op de pedalen in Marokko. Daar fietste hij landgenoot Jacques Poulain tegen het lijf, wijnadviseur bij Domaine des Ouled Thaleb, ambitieus wijnbedrijf in Romani. Samen eens naar een perceeltje kijken, leek hen wel de moeite van een etappetje waard.

Landinwaarts, op veertig kilometer uit de kust, trof Graillot wat hectaren aan die bijna tot heimweegevoelens leidden. De aangetroffen kleiafzettingen en kalk deden hem sterk aan zijn eigen Crozes-Hermitage denken. De bodem bleek de waterreserves goed vast te houden en te profiteren van de invloed van de zee: verkoeling en neerslag.

Bovendien bleek er ter plekke sprake van ‘koude’ grond. Een groot voordeel in een regio waar de zon heerst, omdat deze niet te veel warmte afgeeft aan de wijnstokken. Tenslotte was daar nog de hoogte waarop de wijngaarden liggen: koele nachten gewaarborgd.

Op basis daarvan constateerde Alain dat het ook in Marokko mogelijk moest zijn om grote wijnen op basis van syrah te maken. Een pact werd gesloten. En wijn werd gemaakt. Tandem de voor de hand liggende naam.

Graillot is nog steeds actief bij dit project met adviezen over het werk in de biologische wijngaard, de selectie van het Franse eiken en het bepalen van de assemblages. In het geval van de 2011-oogst heeft dit geleid tot een spannende, onalledaagse syrah (Wijnkoperij Okhuysen; € 14,00).

Met rijpe bramen, zwarte bessen, lekkere pepers, zonnige laurier, een intense frisheid en een niet direct te duiden specerijaroma.

Het noorden van de Rhône ontmoet het noorden van Afrika. Lang genieten bij lang gestoofde worstjes is het resultaat.