Gijzeling bij drukkerij waar daders Charlie Hebdo waren, duurde maar kort

De ‘gijzeling’ bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële gisteren was maar van korte duur. Het leek er in eerste instantie op dat de daders van de aanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo bij het bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte de hele dag iemand vasthielden.

Politiemensen bereiden een aanval voor bij Dammartin-en-Goële, waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich verschansen in een drukkerij.
Politiemensen bereiden een aanval voor bij Dammartin-en-Goële, waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich verschansen in een drukkerij. Politiemensen bereiden een aanval voor bij Dammartin-en-Goële, waar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo zich verschansen in een drukkerij.

De ‘gijzeling’ bij de drukkerij in Dammartin-en-Goële gisteren was maar van korte duur. Het leek er in eerste instantie op dat de daders van de aanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo bij het bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte de hele dag iemand vasthielden.

De broers Chérif (32) en Said Kouachi (34) hebben wel op een zeker moment een persoon gegijzeld, maar lieten die na een uur alweer gaan, meldt persbureau AP. Na de inval bij het bedrijf, waarbij Chérif en Said omkwamen, werd duidelijk dat zich in het pand nog een andere man schuil had gehouden.

Twintig doden in drie dagen

De gebroeders Kouachi onderhielden vanuit Dammartin-en-Goële contact met Amedy Coulibaly. Hij hield in een kosjere supermarkt in Parijs ongeveer twintig mensen gegijzeld. De acties waren gecoördineerd. Coulibaly eiste een vrijgeleide voor de aanslagplegers. Zouden de autoriteiten deze eis niet inwilligen, zou hij de gijzelaars vermoorden. Na de inval bij de supermarkt, die ongeveer gelijktijdig gebeurde met die 40 kilometer verderop, bleek dat Coulibaly al vier slachtoffers had gemaakt.

Coulibaly werd door de Franse autoriteiten ook aangewezen als verdachte van de moord op een politie-agente in Parijs op donderdag. Hij was eerder onder meer veroordeeld voor gewapende overvallen. Volgens de Franse zender RTL zou Coulibaly boos zijn geweest dat Fransen via hun belastinggeld de strijd tegen terroristen in Mali steunen. Hij kwam om bij de politie-actie.

Met tussenpozen gesurveilleerd

Chérif en Said Kouachi, die bij Charlie Hebdo twaalf mensen zouden hebben doodgeschoten met kalasjnikovs, waren eveneens bekend bij de autoriteiten. De jongste broer werd in 2008 veroordeeld voor zijn rol in een rekrutering van strijders voor de oorlog in Irak en kwam toen in het nieuws. Over Said was minder bekend, maar functionarissen uit Jemen en de Verenigde Staten, die anoniem wilden blijven, hebben tegenover AP gezegd dat Said in Jemen is geweest. Beide broers zeiden te handelen in naam van Al-Qaeda Jemen.

De krant Le Parisien meldt dat de broers tussen 2009 en 2014 met tussenpozen in de gaten werden gehouden. De afgelopen jaren hadden ze volgens de bronnen het dagblad echter niets verdachts gedaan. De Franse veiligheidsdiensten proberen nu te achterhalen of ze handlangers hadden, of en van wie ze instructies hebben gekregen en wie ze heeft gefinancierd.

Zoektocht naar verdachten gaat door

De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte, Hayat Boumedienne. Zij was de vriendin van Coulibaly. Het stel zou de afgelopen dagen telefonisch contact hebben gehad met de gebroeders Kouachi. Een inlichtingenbron zegt tegenover persbureau AFP dat zij in haar kennissenkring heeft opgeroepen tot meer aanslagen, met name tegen politiebureaus in buitenwijken van Parijs.

Voor zover bekend worden verder nog vijf mensen vastgehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Frankrijk. Een van hen is de vrouw van een van de Kouachi’s.