Frankrijk in hoogste staat van paraatheid, extra militairen ingezet

Grote delen van Frankrijk zijn aan de vooravond van een grote demonstratie tegen terrorisme in Parijs nog in de hoogste staat van paraatheid. Volgens de Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn 320 extra militairen ingezet en zijn “alle noodzakelijke maatregelen” genomen om de mars veilig te laten verlopen.

De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken, net na de gijzeling in de kosjere supermarkt.
De Franse minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken, net na de gijzeling in de kosjere supermarkt. Foto EPA / Ian Langsdon

Grote delen van Frankrijk zijn aan de vooravond van een mars in Parijs, ter ere van slachtoffers van de aanslag, nog in de hoogste staat van paraatheid. Volgens Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zijn 320 extra militairen ingezet en zijn “alle noodzakelijke maatregelen” genomen om de mars veilig te laten verlopen. In en om Parijs worden nog eens 500 militairen ingezet, schrijft persdienst AFP.

Bij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, gepleegd door de broers Said en Cherif Kouachi, kwamen deze week 12 mensen om het leven. Naar eigen zeggen zijn de broers gelinkt aan terreurgroep Al-Qaeda in Jemen. Ze onderhielden contact met Amedy Coulibaly, die in een kosjere supermarkt in Parijs ongeveer twintig mensen gegijzeld hield. Tijdens de gijzeling werden vier mensen gedood. Bij de gijzeling zou ook Coulibaly’s 26-jarige vriendin Hayat Boumeddiene betrokken zijn.

Tijdens politieacties werden zowel de gebroeders Kouachi als Coulibaly gedood. Hayat Boumeddiene wordt nog gezocht. Volgens de politie is zij mogelijk gewapend.

eremars met regeringsleiders

Aan de eremars morgen in Parijs nemen ook internationale regeringsleiders deel, onder wie premier Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, premier David Cameron van Groot-Brittanië, de Deense regeringsleider Helle Thorning-Schmidt, de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu en de Oekraïense president Porosjenko. Voor Rusland loopt minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken mee in de mars.

Voor de Europese Unie lopen voorzitters Jean Claude Jüncker van de Europese Commissie en Donald Tusk van de Europese Raad mee. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg komt namens de NAVO. Uit de Verenigde Staten vliegt minister van Justitie Eric Holder over. Verder zijn ook religieuze leiders en vakbonden aanwezig.

De Franse president François Hollande:

Twitter avatar fhollande François Hollande Je serai à la marche dimanche et j’appelle tous les Français à se lever pour porter ces valeurs de démocratie, de liberté et de pluralisme.

“Ik loop zondag in de mars en roep alle Fransen op om op te staan voor de waarden van democratie, vrijheid en pluralisme.”

vals alarm in disneyland

Vandaag patrouilleerde de politie in Parijs bij ‘kwetsbare’ plekken als kantoren van mediabedrijven. De bezoekers van Disneyland Parijs zijn geëvacueerd omdat er zorgen waren over de veiligheid in het park. Volgens de Franse krant Le Parisien riep een vrouw vanuit haar hotelkamer dat ze de vriendin was van gijzelnemer Coulibaly. Later bleek het vals alarm. Een Nederlandse bezoeker van het pretpark volgde het op Twitter:

Twitter avatar AndreKnulst André Knulst Police searching for a shooter in Monterey Lodge Hotel Disney Paris. Panic all over! http://t.co/MvYao8Cva2
Twitter avatar AndreKnulst André Knulst Guests back to the hotel. Must be save now. We going home, sorry Mickey #disneyparis #sequoialodge