FBI: voormalig CIA-chef David Petraeus moet vervolgd worden

David Petraeus, hier nog als ISAF-commandant in Afghanistan en Paula Broadwell in Afghanistan in 2011. Bij het uitkomen van hun affaire moest de oud-militair opstappen als directeur van de CIA.
David Petraeus, hier nog als ISAF-commandant in Afghanistan en Paula Broadwell in Afghanistan in 2011. Bij het uitkomen van hun affaire moest de oud-militair opstappen als directeur van de CIA. Foto AFP / Handout NATO/ISAF

De FBI en aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie sturen aan op de vervolging van David Petraeus. De voormalige CIA-chef had een affaire met de schrijfster van zijn biografie, Paula Broadwell. Hij zou haar vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld.

Dat meldt The New York Times. Met het advies van de FBI en het ministerie van Justitie moet de procereur-generaal Eric Holder beslissen of Petraeus vervolgd moet worden. Dit zou kunnen betekenen dat de eminente militaire officier, die als vier-sterren generaal in Irak en Afghanistan de Amerikaanse troepeninzet overzag, de gevangenis in kan gaan.

Petraeus gaf Broadwell, een reservist van het Amerikaanse leger, toegang tot zijn emailaccount bij de CIA en andere gevoelige informatie. De topman trad na het uitkomen van de affaire in 2012 af als directeur van de inlichtingendienst. Kort daarna troffen FBI-agenten op de computer van Broadwell geheime documenten aan. Het schandaal kwam aan het licht doordat Broadwell hatelijke mailtjes stuurde naar een andere vrouw.

Broadwell praatte in 2013 tegenover ABC News over haar affaire:

Petraeus ontkent gevoelige informatie gedeeld te hebben aan Broadwell. Hij heeft het ministerie van Justitie laten weten niet geïnteresseerd te zijn in een schikking, iets dat mogelijk een pikant en genânt proces kan voorkomen. De advocaat van Petraeus wilde tegenover The New York Times geen commentaar geven op het advies om zijn cliënt te vervolgen.

Betrokkenen hadden eind vorig jaar verwacht dat minister van Justitie Eric Holder een beslissing zou nemen over de zaak Petraeus. Hij heeft echter nog niets laten weten. Volgens de Amerikaanse krant frustreert dit uitstel het onderzoek naar de voormalig CIA-chef. Daarnaast krijgt Holder de kritiek dat hij hem de hand boven het hoofd houdt, terwijl de minister juist de afgelopen tijd zo hard optrad tegen lekken binnen de overheid.