Een klopjacht van 54 uur

De aanslag op de redactie van

Woensdag 7 januari

11.30 uur. De politie in Parijs krijgt melding van een schietpartij bij de redactie van tijdschrift Charlie Hebdo. Politieagenten worden naar de redactie gestuurd.

11.35 uur. De eerste agenten ter plekke rijden de zwarte Citroën van de daders tegemoet. De agenten worden beschoten met kalasjnikovs. Kogels doorboren de voorruit, maar de agenten worden niet geraakt. De daders ontsnappen.

11.40 uur. Een paar honderd meter verderop raakt een agent van de mountainbikebrigade in gevecht met de daders. De agent wordt geraakt, valt op de grond en wordt dan door het hoofd geschoten. De daders stappen de auto in en vluchten. De politie raakt ze kwijt.

11.56 uur. Het plan Vigipirate wordt in werking gesteld. Dat is het Franse veiligheidsplan uit 1978 dat geactiveerd wordt na een terreuraanslag. Voor het eerst geldt het hoogste van de twee dreigingsniveaus.

12.15 uur. Het eerste spoor van de gevluchte daders: hun achtergelaten vluchtauto. De politie vindt hem vlakbij het metrostation Porte de Pantin, zo’n drie kilometer van de getroffen redactie. Getuigen vertellen dat de auto op een andere auto is gebotst en dat de verdachten zijn overgestapt in een lichtgekleurde Renault Clio. In de auto vinden agenten een id-bewijs. Het is van Saïd Kouachi.

12.31 uur. De politie gaat uit van drie daders, bevestigt het hoofd van de politie-eenheid in Parijs: twee beschoten de redactie, één bestuurde de vluchtwagen.

12.45 uur. De recherche begint technisch onderzoek bij de redactie naar sporen van de daders.

13.00 uur. De politie krijgt van de minister-president opdracht om onmiddellijk media, warenhuizen, gebedshuizen en het openbaar vervoer te beveiligen. Bewapende agenten worden door het hele land gestationeerd. De hoogste staat van paraatheid, zegt de regering. Alle Franse prefecten krijgen instructies van de minister van Binnenlandse Zaken.

13.28 uur. Uit getuigenissen van omstanders leert de politie dat de aanvallers bij hun vlucht riepen: „We hebben de profeet gewroken.”

15.00 uur. Crisisberaad van de regering in het Elysée met ambtenaren van de politie en gendarmerie, de semi-militaire politie in Frankrijk. De politie van Parijs opent een telefoonnummer voor getuigen om bewijs te verzamelen over de daders.

15.21 uur. Geen spoor van de daders. De politie krijgt melding van een uitgebrande auto in een voorstad van Parijs, maar er lijkt geen verband met de aanslag.

19.30 uur. Agenten doorzoeken twee appartementen in Parijs. Ze vertellen media dat ze de twee Frans-Algerijnse broers Kouachi zoeken. En een achttienjarige man uit Reims, Hamid Mourad. Hij zou de bestuurder zijn geweest. Mourad geeft zich bij de politie in Charleville-Mézières aan. Hij wordt in bewaring genomen. Klasgenoten vertellen dat hij gewoon op school was tijdens de aanslag.

21.30 uur. Verwarring. Het Franse MetroNews meldt dat de verdachten zijn gearresteerd. De regering ontkent.

23.27 uur. De politie doet een inval in Reims. De verdachten zouden daar de laatste weken verbleven hebben. Niemand wordt gearresteerd.

Donderdag 8 januari

2.00 uur. De politie verspreidt foto’s van de broers Kouachi.

4.00 uur. De Franse politie arresteert zeven mensen voor verhoor omdat ze de verdachten zouden kennen.

8.45 uur. Nieuw alarm. Een agente wordt doodgeschoten in de Parijse voorstad Montrouge. De dader vlucht. De politie ziet geen link met de aanslagen, maar gaat wel uit van een terreurdaad.

11.30 uur. Het eerste spoor van de broers. De manager van een benzinepomp in Villers-Cotterêts, 70 kilometer ten noorden van Parijs, zegt dat hij ze heeft herkend. De broers zouden de pomp hebben overvallen en schoten afgevuurd hebben. De manager zegt dat de verdachten vertrokken in een lichtgrijze Renault Clio met kalasjnikovs en een raketwerper. Politie arriveert even later bij de pomp en bekijkt de beveiligingsbeelden.

11.38 uur. Een lokaal televisiestation meldt dat de broers op een grote weg in de buurt van de pomp gezien zijn met afgeplakte kentekenplaten.

12.35 uur. Politieauto’s blokkeren toevoerwegen naar Parijs.

14.36 uur. Speciale eenheden van de politie worden gezien in Noord-Frankrijk.

16.30 uur. De politie begint een massale zoekactie in Longpont, een dorp in de buurt van de benzinepomp. Zwaarbewapende eenheden kammen ook de dorpen Villers-Cotterêts, Fleury, Crépy-en-Valois en Corcy uit. Een hoteleigenaar vertelt dat iedereen de opdracht krijgt binnen te blijven. Militaire helikopters ondersteunen vanuit de lucht met infraroodcamera’s.

17.00 uur. 88.150 veiligheidstroepen zijn nu in heel Frankrijk bezig met de jacht, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken: 50.000 politieagenten, 32.000 mensen van de gendarmerie (de semi-militaire politiemacht van Frankrijk), 1.150 militairen en nog eens 5.000 mobiele eenheden van de politie en gendarmerie.

18.16 uur. Een man vertelt de politie dat hij heeft gehoord dat de verdachten het bos in zijn gevlucht. De auto zou aan de bosrand zijn achtergelaten. Politie-eenheden omcirkelen het bos.

19.00 uur. Ondertussen hebben meer dan negentig getuigen zich bij de politie gemeld, zegt de minister van Binnenlandse Zaken. De beveiliging rondom publieke plekken wordt opnieuw opgeschroefd.

23.00 uur. De hele nacht cirkelen helikopters boven en rondom het bos. Gewapende eenheden patrouilleren op lokale wegen. Geen spoor van de broers noch van hun auto.

Vrijdag 9 januari

7.00 uur. De zoektocht heeft zich in de loop van de nacht geconcentreerd op de bossen rond Villers-Cotterêts, Longpont en Crépy-en-Valois.

8.38 uur. Busjes van de speciale recherche-eenheid BIS komen aan in de regio Picardië. Zij concentreren zich op de bossen rond Longpont.

9.00 uur. De politie vindt de broers in het dorp Montagny-Sainte-Félicité. Er breekt een vuurgevecht uit. De broers stelen een Peugeot 206 en ontkomen. De politie zet de achtervolging in.

9.30 uur. De verdachten verschansen zich in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, niet ver van vliegveld Charles de Gaulle. Weer schoten. Er worden mensen gegijzeld, hoeveel is nog onduidelijk.

9.51 uur. Twee mensen worden gewond het ziekenhuis in Meaux binnengebracht na de schietpartij in Dammartin-en-Goële. Anti-terreureenheden omsingelen het dorp. In het dorp van achtduizend mensen zijn zo’n duizend eenheden op de been. Op de akkers rond het dorp landen helikopters. Het bedrijventerrein waar de drukkerij staat is afgegrendeld door antiterreureenheden.

10.40 uur. Nu is duidelijk dat de broers Kouachi één persoon gijzelen in de drukkerij.

12.18 uur. De dodelijke schietpartij van gisteren in Montrouge blijkt opeens toch gerelateerd te zijn aan de aanslag op Charlie Hebdo. De verdachte is geïdentificeerd en blijkt tot dezelfde jihadistische groepering als de Kouachi’s te behoren. Niemand weet waar hij is.

12.48 uur. De politie heeft telefonisch contact met de broers Chérif en Saïd Kouachi. Ze zeggen dat ze als martelaars willen sterven. Er wordt onderhandeld.

13.22 uur. Alle scholen in het dorp, die tot nu toe afgesloten waren, worden geëvacueerd.

13.31 uur. In het oosten van Parijs breekt een schietpartij uit in een koosjere supermarkt, de Hyper Cacher in Porte de Vincennes. De schutter verschanst zich in de winkel en neemt minstens vijf mensen in gijzeling. Hoeveel precies is onbekend.

14.07 uur. De gijzelnemer in de supermarkt blijkt dezelfde man die gisteren in Montrouge een agente doodschoot, meldt Le Figaro. De ringweg rond Parijs wordt afgesloten.

14.30 uur. De politie verspreidt de signalementen van een man en een vrouw: gewapend en gevaarlijk. De man is Amedy Coulibaly, verdachte van de schietpartij in Montrouge en de gijzeling in de joodse supermarkt. De vrouw zou zijn ex-vriendin zijn: Hayat Boumeddiene. Wat haar rol precies is, is onduidelijk. Twee familieleden van Coulibaly worden gearresteerd.

15.40 uur. Alle winkels in de joodse wijk van Parijs, Le Marais, worden gesloten.

16.03 uur. Coulibaly eist vanuit de supermarkt dat de politie de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo laat gaan. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er precies gegijzeld worden in de supermarkt. Omstanders hebben vrouwen en kinderen onder de gegijzelden gezien.

16.50 uur. Speciale eenheden klimmen op het dak van de drukkerij in Dammartin-en-Goële.

16.58 uur. Er klinken explosies en schoten bij de drukkerij. Dan is het stil en verschijnen er rookpluimen.

17.16 uur. Ook bij de supermarkt klinken explosies. De politie bestormt het pand, en er klinken luide explosies en geweervuur.

17.18 uur. Eerste berichten dat de broers in de drukkerij dood zijn.

17.20 uur. De persoon die gegijzeld werd door de broers blijkt in leven.

17.25 uur. Bij de supermarkt blijkt de gijzelnemer eveneens dood, bericht Le Monde. Vijftien gegijzelden komen vrij.

17.47 uur. De politie bevestigt dat de Kouachi-broers dood zijn.

17.57 uur. Bij de gijzeling in de supermarkt zijn meer slachtoffers. Zeker vier gegijzelden in de supermarkt zijn dood. Minstens vier mensen worden zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd.