Een kathedraal van houtsnipperijs

Als je een klein beetje houtsnippers door ijs doet wordt het sterker en taaier. Dan kun je er een kathedraal mee bouwen.

foto Bart van Overbeeke

In het dorpje Juuka, in het oosten van Finland, bouwt Arno Pronk een kathedraal van vrachtwagenzeil en houtsnipperijs. Het vrachtwagenzeil is op te blazen tot torens. „Net als bij zo’n springkussenkasteel”, zegt hij via de telefoon vanuit Juuka. Daaroverheen worden om en om laagjes sneeuw en water gemengd met houtsnippers gespoten. „Als dat water bevriest is het sterker en taaier dan gewoon ijs”, zegt Arno. Dat heeft de Britse uitvinder Geoffrey Pyke in de Tweede Wereldoorlog bedacht.

Arno werkt als bouwkundige aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij bedacht het plan voor de kathedraal met twee studenten, Jordy Kern en Teun Verberne. Op 28 december zijn ze afgereisd naar Finland, en 25 januari komen ze weer naar huis. Dan moet het klaar zijn.

Ze bouwen niet zomaar een kathedraal. Het is de Sagrada Familia, een sprookjesachtige kathedraal in Barcelona. Hun versie bestaat aan de voorkant uit vier torens. Die staan inmiddels. Dan komt er een zuilengalerij en daarachter een toren van wel dertig meter hoog, met een kruis erop.

De eerste dagen ging het bouwen best vlot, zegt Arno, omdat het lekker koud was, -15 tot -20 graden Celsius. Maar de laatste dagen is het nog maar -5, en gaat het wat trager. Hopelijk komt hij af.

Wil je meer weten: www.structuralice.com.