Dat de bron een holle boom met vleermuizen was, staat niet vast

Helaas is er een misleidende kop gekozen bij het artikel over de mogelijke bron van ebola (NRC Handelsblad, 31 december). De kop stelt dat een holle boom met vleermuizen de bron was van de dodelijke epidemie. Het artikel lezende echter blijkt dat dit totaal niet duidelijk is; alleen lijkt het dat de dorpsbewoners de vleermuizen wel beschuldigen. Een klopjacht op vleermuizen kan het gevolg zijn en de vergelijking met een Europese klopjacht op vogels die het vogelgriepvirus kunnen verspreiden ligt voor de hand. Of de moordexpedities op dassen in Groot-Brittannië. Straks volgt de vos of de wolf omdat we menen dat die een ander virus verspreiden. Meer nuance in de formulering is gewenst. Het oordeel van de lezer volgt toch al vaak te snel.

We moeten zuinig zijn en ethisch juist handelen ook of juist als het gaat om de natuur waar we uiteindelijk deel van uitmaken.