Derde verdachte aanslag Charlie Hebdo weer vrij - Hamas veroordeelt aanslag

Agenten komen donderdag aan op het politiebureau van Charleville-Mezieres, waar Hamid Mourad zich kort daarvoor zelf heeft gemeld.
Agenten komen donderdag aan op het politiebureau van Charleville-Mezieres, waar Hamid Mourad zich kort daarvoor zelf heeft gemeld. Foto AFP / Francois Lo Presti

De jongste verdachte van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de 18-jarige Hamyd Mourad, is vrijgelaten. Hij wordt niet verder vervolgd, zo liet de openbaar aanklager van Frankrijk vandaag aan persbureau AFP weten. Mourad meldde zich woensdagnacht zelf bij de politie, nadat hij las dat hij verdachte was.

Aanvankelijk dacht de Franse Justitie dat Mourad de bestuurder was van de vluchtauto waarmee de broers Kouachi na hun aanslag wegreden. Klasgenoten en docenten van Mourad stelden kort daarop echter al dat de man niet bij de aanslag betrokken kon zijn, omdat hij op dat moment gewoon op school was.

Mourad is de zwager van Chérif Kouachi, de jongste van de twee broers, die gisteren na een lange klopjacht om het leven kwamen in Dammartin-en-Goële. Hij gaf zich in de nacht van woensdag op donderdag aan bij de politie in zijn woonplaats Charleville-Mézières, even ten zuiden van de Belgische grens.

Hamas veroordeelt aanslagen

In een publiekelijke verklaring, die voor deze keer in het Frans is geschreven, heeft de Palestijnse organisatie Hamas de aanslag op Charlie Hebdo veroordeeld.

“Hamas veroordeelt de agressie tegen het tijdschrift Charlie Hebdo en benadrukt dat een verschil van mening geen rechtvaardiging is om mensen te doden.”

De gijzeling in de winkel veroordeelt de organisatie niet, schrijft persbureau AFP. Wel reageert Hamas op beschuldigingen van de Israëlische premier Netanyahu van de week die de aanslag in Frankrijk vergeleek met de situatie in Israël.

“De terroristen die journalisten hebben vermoord zijn dezelfden die de burgers van Gaza bombarderen.”

Hamas verwerpt dat:

“Hamas veroordeelt de desperate pogingen van Netanyahu om een link te leggen tussen onze organisatie en terroristen overal ter wereld.”

De Palestijnse president Abbas condoleerde verder de Franse president Hollande en zei dat de Palestijnen zich solidair met de Fransen voelen. Ook liet Abbas weten dat in het vrijdaggebed gisteren in alle moskeeën de aanslag is veroordeeld.