Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

De profeet zou erom hebben gehuild

Moskee

Een spottende cartoon over Mohammed is geen reden om iemand te doden, vinden moskeegangers in Rotterdam.

Vrijdaggebed in de Rotterdamse Essalammoskee. Sommige bezoekers hebben hun bedenkingen over de aanslag in Parijs. „Ik geloof niet dat moslims dit gedaan hebben.”
Vrijdaggebed in de Rotterdamse Essalammoskee. Sommige bezoekers hebben hun bedenkingen over de aanslag in Parijs. „Ik geloof niet dat moslims dit gedaan hebben.” Foto Robin Utrecht

„Ja, u mag hier filmen. Wat zegt u, half drie? Nee, het vrijdaggebed begint om kwart voor één. Kwart voor één, ja. U kunt zich melden bij de receptie. Ja, bedankt. Tot ziens.” Azzedine Karrat legt zijn telefoon neer. Weer een filmploeg die langs wil komen. De imam van de Rotterdamse Essalammoskee heeft de voltallige Nederlandse pers al aan de lijn gehad, van de NOS tot Hart van Nederland. Iedereen wil weten hoe de imam van een van Nederlands grootste moskeeën denkt over de aanslagen in Parijs.

Karrat begrijpt die vragen wel. Maar hij vindt het ook jammer dat moslims zich voor deze aanslagen moeten verantwoorden. „We zitten weer in de verdedigingspositie”, zegt Karrat, „net als na de aanslagen van 11 september. Ook nu moeten moslims uitleggen waarom een paar gestoorden zoiets doen. Alsof mijn religie dit gedaan heeft. Dat is niet zo. Deze daad staat ver af van mijn religie.”

Dat is ook wat Karrat een uur later predikt als de moskee is volgestroomd met zo’n duizend mannen, overwegend van Marokkaanse komaf. Ze zitten in kleermakerszit op een groen tapijt met goudkleurige strepen. Af en toe kijken ze achterom, naar het balkon boven hen, waar zes cameraploegen de bijeenkomst vastleggen. „Allah heeft mensen de vrijheid gegeven te geloven of niet te geloven”, houdt Karrat de bezoekers voor. „Het is niet aan de mens om anderen te dwingen.” De islam is heel duidelijk als het gaat om aanslagen, zegt Karrat: „Niemand kan zo’n vreselijke daad goedpraten.” Na de preek staan de bezoekers op. Wanneer de imam de woorden ‘Allahoe akbar’ uitspreekt, buigen ze zich neer.

Buiten de moskee vertellen de bezoekers dat het onderwerp hen raakt. Het doet “pijn” dat de islam door de aanslagen weer in een negatief daglicht komt te staan. „Islam, islam, islam”, zegt Jamal (39), “dat is wat je op televisie hoort. De moslims hebben het gedaan. Terwijl zulke dingen absoluut niet mogen van ons geloof.” Hij vreest dat de haat tegen de islam zal toenemen. Jamal: „Wilders heeft na Parijs gezegd dat Nederland verder moet zonder de islam. Wat zal er gebeuren als er in Nederland een aanslag komt? Daar ben ik bang voor.”

Ook Abdelhafid (26) denkt er zo over. „Het gaat nog veel erger worden. Er zal een tijd komen waarin moslims zich niet meer durven te uiten.” Abdelhafid, een Marokkaans-Nederlandse jongen met een kort zwart baardje en een geruit islamitisch gewaad aan, staat naast de ingang van de moskee na te praten met zijn vriend Abdessamad (27), die een grijze joggingbroek draagt. Ze vinden dat de imam wel een krachtigere preek had mogen geven over de aanslagen. „Het was te algemeen”, zegt Abdelhafid. „Hij had moeten zeggen wat de profeet van deze aanslagen had gevonden: de profeet zou hierom gehuild hebben.”

Over de aanslag hebben ze wel zo hun bedenkingen. Ze vermoeden dat het een complot is om de moslims een slecht imago te bezorgen. „Ik geloof niet dat moslims dit gedaan hebben”, zegt Abdelhafid. „Er kloppen te veel dingen niet.”

Abdessamad: „Het waren zeker zionisten.”

Abdelhafid: „De daders waren zeer bekwaam. Ze kwamen een zwaar beveiligd gebouw binnen, wisten uit Parijs te ontsnappen en lieten drie ID’s achter. Dat is toch ongeloofwaardig?”

Abdessamad: „Je gaat toch niet je ID-kaart meenemen naar een aanslag?”

De 26-jarige Mounir zet geen vraagtekens bij de aanslag, maar hij vindt wel dat er heel veel aandacht voor is in de media. „Er gebeuren genoeg andere erge dingen in de wereld”, zegt Mounir. „We moeten verder kijken dan Parijs. Kijk wat er gaande is in Syrië, bijvoorbeeld.”

„Of in Palestina”, zegt Abdessamad. „Nu heeft iedereen het over de twaalf doden. In Palestina gebeurt dat iedere dag. Daar worden zo tweehonderd kinderen gedood door Israël. Dat komt hier nauwelijks op het nieuws.”

Hoe dan ook, blijft een spottende cartoon over de profeet Mohammed geen reden om iemand te doden, vinden alle bezoekers van de moskee. „De profeet was juist heel barmhartig”, vertelt imam Azzedine Karrat in zijn kantoortje. „Hij werd gemarteld en geslagen door zijn tegenstanders in Mekka. Maar op de dag dat hij Mekka terugveroverde, kwam hij ongewapend terug in een wit kleed. Hij had zijn voormalige vijanden alles kunnen aandoen: gevangennemen of doden. Maar hij koos ervoor ze vrij te laten. Dat is pas wraak: als je het oordelen aan God overlaat.”