Corbion

Wat gaat 2015 brengen? We verwachten wederom een turbulent aandelenjaar waarbij macrofactoren net als in 2014 een grote rol zullen spelen. Per saldo echter verwachten we een positieve aandelenmarkt.

Het deflatiespook blijft ronddwalen met mogelijke verdere impact op grondstoffenprijzen, de euro zal verder verzwakken ten opzichte van de dollar, opkomende markten zullen lastig blijven en de vraag blijft: komt er een Grexit of niet?

Kortom, beleggers zullen gevoelig blijven voor aandelen met rendement met hoge voorspelbaarheid.

In een herstelfase van de economie zouden kleine en middelgrote fondsen het beter moeten doen dan grote concerns, een belegger zoekt ondernemingen die minder afhankelijk zijn van economisch herstel en een stabiele ontwikkeling van winst- en kasstromen laten zien. Ze zoeken naar aandelen die achtergebleven zijn bij de index.

Corbion (het vroegere CSM) is zo’n aandeel. De nieuwe leiding van het bedrijf heeft de organisatie eind oktober onderverdeeld in twee divisies: voedingsingrediënten – voor onder meer bakkerijen en de vleesindustrie – en biotech, waar onder meer bioplastics, een joint venture met chemiereus BASF en een aantal biotechstart-ups onder vallen.

Ruimte voor verrassingen

Het management heeft de verwachtingen gereset en laat daarmee ruimte voor positieve verrassingen. Daarnaast heeft Corbion aangekondigd in 2015 100 miljoen euro terug te geven aan aandeelhouders, wat neerkomt op 11 procent van de huidige marktwaarde.

Corbion is verder goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van de beweging naar meer duurzaamheid (getuige de groei in bioplastics) en met zo’n tweederde van de winst uit de Verenigde Staten zal een verdere koersstijging van de Amerikaanse dollar Corbion een mooi extra steuntje in de rug geven. Tenslotte sluiten wij niet uit dat er verdere consolidatie kan plaatsvinden in de sector – misschien gaat Corbion Nutreco wel achterna.