Beuken tegen de wind en de duinen

Hollanders zijn duinenrenners, zeker in de aanloop tot de Halve Marathon van Egmond, zondag. Maar iets minder dan een jaar geleden rende Tom Wiggers door een ander landschap, 2.300 meter boven zeeniveau. Dat was in Kenia, het Beloofde Hardlopersland. Hij stond er voor dag en dauw op en trainde er met een groep van wel tachtig Kenianen. Per dag voelde hij zich beter en sterker worden.

Nu ja, tot hij terug was in Nederland dan. Nederlands snelste 5 en 10 kilometerloper dacht eerst nog dat hij zenuwachtig was voor de Groet uit Schoorl Run, maar het nare gevoel in zijn buik hield aan. Sterker: hij kreeg er koorts bij en toen kon de in het VU ziekenhuis werkzame arts/onderzoeker wel raden dat er echt iets loos was.

Vier dagen ziekenhuis, bijna-volledige uitdroging en uiteindelijk een diagnose: Knokkelkoorts, een ziekte die verspreid wordt door Aedes-muggen.

Dáár hoeft Wiggers nu in elk geval niet voor te vrezen, de harde wind zal alle muggen wel van het strand blazen als hij zondag over de kokkels, scheermessen en andere schelpen van het Noordzeestrand jaagt.