‘Als je iets wilt verkopen, moet je opvallen’

Milou van Rossum vraagt elke week iemand het hemd van het lijf over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl.

Eduard Schaepman (52) is CEO van Tribes, dat bedrijfsruimtes exploiteert.

Draagt u vaker ruiten?

„Bijna altijd. Behalve als ik een afspraak heb bij de bank.”

Hoe lang doet u dat al?

„Mijn eerste geruite pak kocht ik in 2008 in Knokke bij de winkel van het merk Scapa, dat had dat seizoen ruiten voor mannen. Het was een zomerpak, blauw met een witte ruit. Ik voelde me er meteen goed in. Ik kocht mijn kleren destijds vooral bij Oger. De oude Oger is toen voor mij op zoek gegaan naar geruite pakken. Ik heb er twee bij hem aangeschaft, maar ze waren nogal klassiek en zwaar. Tegenwoordig draag ik Eagle & Brown, een Nederlands merk. Het is wat jonger gesneden, en er zit net wat meer kleur in. In de winter draag ik er lichtblauwe overhemden bij, in de zomer wit. Ik laat ze op maat maken bij Shirt by Hand, op de manchet is de naam van de dag geborduurd.”

Vindt u het fijn om aandacht te trekken met uw kleren?

„Het helpt me in mijn werk. In 1989 werkte ik in Amerika bij een computerbedrijf als marketeer. Daar zeiden ze: ‘Als je iets wilt verkopen, moet je opvallen.’ Hier in Nederland zijn mannen één grote massa; nu is het een trend om geen dassen te dragen, en dus dragen ze allemaal geen das.”

Zou u mode een liefhebberij noemen?

„Nee, een sport. En voor sport moet je trainen: ik kijk heel goed hoe anderen zich kleden. Maar ik heb er waanzinnig veel plezier in. ’s Avonds ga ik onze walk-in closet in, en hang ik de kleren klaar voor de volgende dag. Ik vind het leuk om te experimenteren, bijvoorbeeld met een pochet. Dat hoort eigenlijk effen zijn, of hetzelfde dessin te hebben als de das, maar ik probeer graag iets anders.”

U draagt ook sieraden.

„Elke dag. Manchetknopen, het Jaeger le Coultre -horloge dat ik van mijn vrouw heb gekregen voor mijn vijftigste verjaardag of het kettinghorloge van mijn vader. En mijn zegelring.”

Wat staat er op het zegel?

„Ons familiewapen, met een schaap. Wij zijn patriciërs. Dat kun je worden als vijf generaties iets hebben bijgedragen aan de maatschappij. Wij staan al sinds 1910 in het Blauwe boekje. H.J.A.M. Schaepman, de oprichter van de Roomsch-Katholieke Staatspartij en de eerste priester in de Tweede Kamer, is bijvoorbeeld een oudoom. Er zitten bisschoppen in mijn familie, een ambassadeur, burgemeesters. Ik ben daar heel trots op.”

m.vanrossum@nrc.nl