Wie gingen er in Nederlandde straat op?

Teksten Bas Blokker, Karin de Mik en Annette Toonen

Foto’s Olivier Middendorp, Herman Engbers en Laurens Aaij

Vele duizenden mensen hebben gisteren in Nederland gedemonstreerd tegen de terreuraanslag woensdag op Charlie Hebdo. De drukste van de meer dan honderd grote en kleinere betogingen was in Amsterdam. Deze begon met een mars van het Franse consulaat naar de Dam. Daar aangekomen sprak onder anderen premier Rutte. De menigte werd door de politie geschat op „17.000 tot 18.000 personen” en bestond uit verhoudingsgewijs veel journalisten, politiemensen en Fransen. Veel betogers hielden pennen en potloden in de lucht, evenals voorpagina’s van Nederlandse kranten en edities van Charlie Hebdo. Burgemeester Eberhard van der Laan benadrukte dat de aanslagplegers niets hebben bereikt. Hij riep op niet te wijken: „Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst.” Zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb stelde: „Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.”