Graphic of the day

Weet je nog, Telegram? Het komt niet eens in de buurt van koning WhatsApp

Foto EPA

700 miljoen actieve gebruikers per maand. Dat enorme aantal bereikte WhatsApp deze week. De chatdienst - die in februari vorig jaar over werd genomen door Facebook voor 21 miljard dollar - had een kleine twee jaar geleden nog maar 200 miljoen gebruikers.

Snelle groei gebruikers aantal gebruikers…

Die snelle groei is niet vanzelfsprekend. De overname door Facebook in februari vonden veel gebruikers geen goed idee. De Amerikaanse social media-grootmacht kreeg het afgelopen jaar veel kritiek voor het schenden van privacy. Het alternatief: het Russische Telegram, dat vooral veiliger zou zijn dan WhatsApp. Hoe staat het daarmee?

We kijken naar de download-ranking van Telegram op App Annie - een site die de downloads van apps bijhoudt - onder andere van Nederlandse gebruikers.

..en het alternatief lijkt al weer wat vergeten

whatsapp-telegram-ranking-2

De trend is duidelijk: Telegram laat duidelijk een piek in februari zien, om vervolgens langzaam weer wat weg te zakken. Vorig jaar wellicht een hype, nu niet meer. Wereldwijd bezet de Russische berichtendienst slechts de tiende plek.

WhatsApp staat stevig bovenaan..

En WhatsApp? Dat moet het steeds meer hebben van gebruikers buiten Europa of de Verenigde Staten. Uit cijfers van marktonderzoeker GlobalWebIndex blijkt dat relatief de meeste WhatsApp-gebruikers uit Zuid-Afrika, Maleisië en Argentinië komen. Volgens het bedrijf gebruikt 61 procent van de Nederlanders met internet op zijn of haar smartphone de chatdienst.

..en wint terrein buiten het Westen