Recensie-websites

Waarom doet Tripadvisor een miljoenenovername van Iens?

Beeld NRC Q

“Hier kan ik alleen maar heel blij over zijn!” zegt Iens Boswijk vrolijk. Iens, de door haar opgerichte restaurantsite, maakte donderdag bekend dat het wordt overgenomen door het Amerikaanse TripAdvisor.

De overname is onderdeel van de strijd die er wereldwijd woedt tussen internetgiganten om dominant te worden in beoordelingswebsites. In die markt gaan namelijk miljarden euro’s om. Tripadvisor, opgenomen in de Amerikaanse beursindex NASDAQ, nam de laatste jaren al twintig bedrijven over.

Welke bedrijven heeft Tripadvisor nog meer overgenomen? Een niet-uitputtend overzicht:

Maar wat moet zo’n Amerikaanse gigant met een Nederlandse restaurantsite als Iens?

Reserveringssite SeatMe is misschien wel interessanter

Boswijk gaf in 1999 de eerste restaurantgids uit die haar naam droeg. Daarin stonden geen professionele meningen van recensenten, maar meningen van gewone restaurantbezoekers. Dat gebeurde in de Verenigde Staten al langer door Zagat. Nadat Iens online ging in 2000, groeide het uit tot de grootste restaurantbeoordelingssite van Nederland. In 2012 fuseerde het met de website SeatMe, waarop gebruikers restaurants kunnen reserveren.

En juist dat onderdeel van Iens is misschien wel het interessantst voor TripAdvisor. Dat is namelijk bezig om naast beoordelingen ook allerlei andere diensten toe te voegen aan zijn site. TripAdvisor biedt al hotel- en vluchtreserveringen, en wil gebruikers ook restaurants laten reserveren. Daarvoor kan het de technologie en het netwerk van SeatMe goed gebruiken.

Tripadvisor wil ook de Nederlandse provincie in

Een bijkomend voordeel: TripAdvisor heeft in Nederland vooral veel recensies van restaurants in Amsterdam, op Iens zijn juist ook restaurants in Zwolle en Venlo te vinden. TripAdvisor koopt zich dus de Nederlandse provincie in. Het Amerikaanse bedrijf gaat Iens integreren in de Europese restaurantsite Lafourchette, die het in 2014 overnam.

Hoeveel is er betaald voor Iens?

In juni 2014 nam het Amerikaanse Priceline (moederconcern van Booking.com) de restaurantsite OpenTable over voor 2,6 miljard dollar (zo’n 2,2 miljard euro). Ook bedrijven als Google, en het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf Yelp doen de laatste jaren overnames op dit gebied. Al deze bedrijven willen wereldwijd de grootste worden; de Facebook van de recensies zeg maar.

Bij deze deal koopt TripAdvisor alle aandelen van Iens. Geen van de betrokkenen laat iets los over de prijs. Iens heeft volgens algemeen directeur Wout van der Wijk een jaaromzet van 6 miljoen euro, en er zijn 1.550 restaurants aangesloten bij het reserveringssysteem. OpenTable is op allebei die punten ongeveer 30 keer zo groot.

Als de deal enigszins vergelijkbaar is, zouden er dus vele tientallen miljoenen met de deal gemoeid moeten zijn. “Natuurlijk hebben wij goed gekeken naar wat de markt doet: we zijn niet gek”, is het enige dat Van der Wijk daarover kwijt wil.

Wordt Iens nu opgedoekt?

Op korte termijn zullen gebruikers van Iens nog niet veel merken van de overname, denk directeur Van der Wijk.

“Iens blijft hoe dan ook bestaan als zelfstandig merk. We worden alleen onderdeel van het wereldwijde platform van TripAdvisor.”

Er zijn echter nog geen harde afspraken gemaakt over of de recensies van Iens ook op Tripadvisor komen, en wat er precies met de merknaam gaat gebeuren.

Boswijk maakt zich geen zorgen:

“Ze zouden wel gek zijn als ze zo’n sterke merknaam overboord zouden zetten. Toch?”

In 2012 interviewde NRC Iens Boswijk. “Ik kan nooit even niet Iens zijn” (€)