vraag 7 Wordt Marine Le Pen nu president van Frankrijk?

De aanslag in Parijs kan invloed hebben op de presidentsverkiezingen in 2017.

... en in Den Haag. Foto ANP
... en in Den Haag. Foto ANP

De ‘nationale eenheid’, die president Hollande en zijn voorganger Sarkozy woensdag uitriepen, loopt vast op de familie Le Pen. Terwijl Marine Le Pen, sinds 2011 de voorvrouw van het Front Nationaal, zich met terughoudend commentaar direct na de aanslag aansloot bij de oproep tot saamhorigheid, verbrak haar vader Jean-Marie het politieke staakt-het-vuren enkele uren later al.

„Ik heb geen zin om wat deze regering doet te steunen”, zei hij tegen Le Figaro. De aanslag is „ten dele” te wijten aan „de jarenlange blindheid en doofheid van onze leiders”, aldus de erevoorzitter en oprichter van de nationaal-populistische partij.

Vader Jean-Marie treiterde, dochter Marine is pragmatisch

Het is precies dit verschil in strategie dat verklaart dat Jean-Marie in zijn lange partijleiderschap nooit de successen heeft gekend die zijn dochter sinds haar machtsovername wel heeft. Jean-Marie wilde „vooral treiteren”, zei politicoloog Pascal Perinneau onlangs in deze krant, terwijl onder Marine met een pragmatischer en minder confronterende koers het FN „een machtspartij” is geworden.

Want ook zonder het te benoemen kan een aanslag door extremisten met een moslimachtergrond Marine Le Pen in de kaart spelen. Een kiezer die de invloed van de islam in Frankrijk te groot vindt, weet tenslotte dat hij terecht kan bij de partij die de immigratie drastisch wil indammen.

Ze zegt ervoor te waken „onze islamitische medeburgers die gehecht zijn aan onze natie en aan zijn waarden” en „hen die doden in naam van de islam” op één hoop te gooien. Maar uit ieder onderzoek blijkt dat onder de FN-aanhang de angst voor de islam het meest manifest aanwezig is.

Het Front National ís al de grootste in de peilingen

En was het FN niet sowieso al de grootste partij in de peilingen? Bij de presidentsverkiezingen in 2017 heeft Le Pen een reële kans in de eerste ronde de meeste stemmen te halen. Een tweede ronde kan ze volgens peilingen winnen als ze tegenover de huidige president, François Hollande, zou uitkomen.

Door zich nu te voegen bij een front van nationale eenheid dat de gevestigde partijen opwerpen, daagt Marine Le Pen die traditionele politiek bovendien uit haar een plaatsje aan tafel te gunnen en haar zo een democratisch of ‘republikeins’ goedkeuringsstempel te geven. Ze kijkt hoe ver dat gaat in een land waar de grote machtsblokken UMP (centrum-rechts) en PS (sociaal-democratisch) gewoonlijk het FN uitsluiten in verkiezingstijd en zelfs gezamenlijk hindernissen opwerpen om verkiezing van een FN-kandidaat te voorkomen. Als ze nu mee mag doen, waarom dan niet in de tweede ronde in 2017?

Nodigt de president Le Pen uit voor een mars op zondag?

Vandaag zal president Hollande Marine Le Pen op het Elysée ontvangen om de crisissituatie met haar te bespreken. Maar bij Hollandes partij blijkt grote weerstand om het Front National ook uit te nodigen deel te nemen aan een ‘marche républicaine’, een demonstratie zondag in Parijs, waarvoor de organiserende linkse partijen alle politieke groepen van Frankrijk hebben uitgenodigd, behalve het FN.

Daarmee, zegt Le Pen nu, is het „concept nationale eenheid totaal ontspoord”. Haar uitsluiting is volgens haar een manier „om de enige politieke beweging die geen enkele verantwoordelijkheid heeft voor de huidige situatie opzij te zetten, net als zijn miljoenen kiezers”. De gevolgen daarvan „zullen de kiezers laten horen”, zei ze in de Franse krant Le Monde.