vraag 1 Wie was Ahmed?

Bij de aanslag in Parijs werd een agent doodgeschoten. Die agent heette Ahmed.

Een man in Parijs, gisteravond, bij een demonstratie op de Place de la République. Foto AFP
Een man in Parijs, gisteravond, bij een demonstratie op de Place de la République. Foto AFP

De politieagent die gewond op de stoep ligt, zich overgeeft en dan dood wordt geschoten – hij heette Ahmed. Op het moment dat de aanvallers na een schotenwisseling met de politie in de auto willen stappen om weg te vluchten, ligt Ahmed een paar meter verderop op de stoep.

De mannen lopen naar hem toe. „Je wilde mij doden?”, vraagt een van de twee terroristen, volgens Franse media. Ahmed steekt zijn hand op als teken van overgave en zegt: „Non, c’est bon chef.” (zoiets als: „Het is oké, gast.”) De gewapende man loopt naar hem toe, richt zijn kalasjnikov op Ahmed en schiet hem door zijn hoofd.

Ahmed Merabat was onderdeel van de politiebrigade die op de fiets patrouilleert in het 11e arrondissement van Parijs. Volgens de media in Frankrijk was hij moslim. Vermoord door moslimextremisten. Ahmed kwam oorspronkelijk uit Noord-Afrika, maar woonde in Frankrijk, waar hij al acht jaar bij de politie werkte.

Ahmed was een goedlachse man, zegt de eigenaresse van de brasserie vlakbij het politiebureau van Ahmed tegen tijdschrift Paris Match. „Een goed mens. Hij betaalde altijd zijn drankjes.”

‘Je suis Charlie’ en ‘Je suis Ahmed’

Op Twitter circuleert de foto van Ahmed, en naast #jesuischarlie is ook #jesuisahmed trending. De Parijse politievakbond SGP noemt Ahmed een succesvolle politieagent. In de krant Le Figaro vertelt Rocco Contento namens de familie en de vakbond dat Ahmed een rustige en consciëntieuze man was. Iedereen is extreem geschokt bij de Parijse politie.

Collega’s van Ahmed zijn aangedaan door de videobeelden die op internet rondgaan. Het zijn expliciete beelden van Ahmeds dood. „Hij is afgeschoten als een hond”, zegt plaatsvervangend secretaris generaal van de politie eenheid Nicolas Comte in Le Figaro.

Ahmed was 41 jaar en had een vrouw. Zijn familie wil hem begraven op de begraafplaats van Bobigny in Seine-Saint Denis ten noordoosten van Parijs.