Volgende EU-top in het teken van strijd tegen terrorisme

De Franse president Hollande ontmoet Donald Tusk in april van dit jaar, toen hij nog premier van Polen was.
De Franse president Hollande ontmoet Donald Tusk in april van dit jaar, toen hij nog premier van Polen was. Foto EPA / Etienne Laurent

De eerstvolgende Europese top in Brussel komt in het teken te staan van de strijd tegen terrorisme. Aanleiding daarvoor is de aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Dat liet de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vandaag weten.

De bijeenkomst van de Europese regeringsleiders stond al gepland voor 12 en 13 februari. Tusk is nu van plan die gelegenheid aan te grijpen om te discussiëren over “welke antwoorden de EU kan geven ” in de strijd tegen terrorisme, zo meldt hij tegenover het Franse persbureau AFP.

EU moet gevoel veiligheid vergroten

De opvolger van Herman van Rompuy kwam tot dat besluit na een gesprek met de Franse president François Hollande, dat gisteren plaatsvond. Tusk zei daarover tijdens een persconferentie in Riga:

“Terreur heeft toegeslagen in Europa. De Europese Unie kan niet alles doen, maar kan wel helpen het gevoel van veiligheid te versterken.”