Zedendelinquent Evans is toch niet welkom bij Oldham Athletic

De druk van buitenaf was te groot. Premier David Cameron sprak zich erover uit, sponsors dreigden hun contract op te zeggen en 60.000 verontwaardigde fans tekenden een petitie. Al deze elementen gaven het bestuur van Oldham Athletic gisteren geen andere optie: de Engelse club zette een streep door de beoogde komst van zedendelinquent Ched Evans.

Oldham is een club op het derde profniveau van Engeland die zelden het landelijke nieuws haalt. Tot de directie voornemens bleek om de ploeg te versterken met Evans, die in oktober vrijkwam nadat hij tweeënhalfjaar celstraf had uitgezeten vanwege verkrachting.

Onterecht, vindt de Welshman zelf. Volgens hem had het dronken slachtoffer ingestemd, maar de vrouw heeft dat altijd tegengesproken. Evans, die nog altijd zijn gelijk probeert te halen, werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

Namens Oldham Athletic had voorzitter Simon Corney gezegd dat hij en zijn medebestuurders „geloven dat hij (Evans) zijn tijd heeft uitgezeten”. Corney dacht zich zo voldoende te hebben ingedekt, maar vrijwel direct ontstond eenzelfde situatie zoals bij Evans oude club Sheffield United, dat in november overwoog om de speler weer in dienst te nemen.

Ook daar was de ophef groot. Plaatselijke olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill, wier naam op een van de tribunes prijkt in het stadion van Sheffield, zei dat ze alle banden met de club zou verbreken als Evans er zou terugkeren op het veld. Gevolg: geen transfer.

Moet Evans een tweede kans krijgen? Dat blijft de vraag nu de dertienvoudig international al maanden onderwerp van discussie is in de Britse samenleving. Desgevraagd gaf premier David Cameron daar niet indirect het antwoord op, maar hij stelt wel dat voetballers rolmodellen zijn en dat clubs hun beslissing zorgvuldig moeten afwegen.

Voetballen op Malta leek uitkomst te bieden, maar daar mag Evans niet naartoe: zedendelinquenten mogen niet in het buitenland werken.