Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Gijzelingen in Parijs voorbij - ‘Al-Qaeda Jemen achter aanslag’

De Franse politie heeft met bestormingen een einde gemaakt aan gijzelingen in een joodse supermarkt in Parijs en een beletteringsbedrijf in Dammartin-en-Goële, ten noordoosten van de hoofdstad. Daarbij zijn drie gijzelnemers – onder wie de twee vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo van woensdag – om het leven gekomen. Ook een aantal gegijzelden zou zijn gedood. In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen op de voet.

De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag

We sluiten het liveblog af voor vandaag. Hierbij een overzicht met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

 • Anti-terreureenheden van de Franse politie maakten aan het eind van de middag een einde aan twee gijzelingen: bij een beletteringsbedrijf op een industrieterrein in Dammartin-en-Goële en in een kosjere supermarkt in Parijs. De drie gijzelnemers kwamen om. Ook vier gijzelaars in de kosjere supermarkt in het oosten van Parijs verloren het leven.
 • De twee broers Chérif (32) en Saïd Kouachi, die woensdag twaalf mensen in koelen bloede doodden bij Charlie Hebdo, bestormden vanochtend een beletteringsbedrijf op een industrieterrein in Dammartin-en-Goële. Daar gijzelden zij een man. Manschappen van de antiterreureenheid omsingelden het gebouw en schakelden hen uiteindelijk ook uit. Hun gijzelaar bleef ongedeerd.
 • Terwijl de gijzeling in Dammartin aan de gang was, viel een man een kosjere winkel binnen in de buurt van de Porte de Vincennes in het oosten van Parijs. Hij nam verschillende mensen in gijzeling. Het bleek Amedy Coulibaly (32) te zijn, die Chérif Kouachi uit een terreurgroep kende, en donderdag in het zuidwesten van Parijs een agente had gedood. Coulibaly eiste dat de broers Kouachi een vrijgeleide zouden krijgen en dreigde zijn gijzelaars te doden.
 • Na de inval bleek dat zeker vier gijzelaars waren gedood. Ze zijn gedood op het moment dat de gijzelnemer de supermarkt binnenkwam, verklaarde de aanklager in Parijs vanavond. Zeker vijftien gijzelaars verlieten levend de winkel. Mogelijk had Coulibaly een medeplichtige. De naam wordt genoemd van zijn 26-jarige vriendin Hayat Boummediene die hem bij de gijzelingsactie zou hebben geholpen.
 • De Franse president Hollande riep in een live uitgezonden toespraak de Fransen op om alert te blijven. “De dreiging voor Frankrijk is nog niet voorbij”, zei Hollande. “Wij zijn een vrij volk dat aan geen enkele druk zal toegeven.” Hollande bevestigde tijdens zijn toespraak dat er vier gijzelaars zijn omgekomen. Volgens de president is er sprake van een ‘gruwelijke daad van antisemitisme’. De terroristische acties van de afgelopen drie dagen waren volgens Hollande een nationale tragedie. De daders hebben “niks te maken met het islamitische geloof”.
 • Premier Mark Rutte is “ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens” in Parijs en hij leeft mee met de nabestaanden. Hij liet dat weten in een korte reactie, zo meldt persbureau ANP. Tegelijkertijd zegt hij opgelucht te zijn dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan het gijzelingsdrama. “In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur.”
 • De Jemenitische tak van Al-Qaeda zou achter de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zitten. Dat beweert een lid van de terreurgroep tegenover persbureau AP. Volgens de man - die anoniem wenst te blijven - is met de aanval profeet Mohammed gewroken. “Het leiderschap van AQAP (Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland) heeft de operaties aangestuurd en het doelwit zorgvuldig uitgekozen”, aldus de bron.

Einde aan gijzelingen in Parijs en Dammartin

500 Charlie Hebdo’s naar Nederland

Foto AFP / Denis Charlet

Foto AFP / Denis Charlet

Komende woensdag zijn vijfhonderd exemplaren van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Nederland verkrijgbaar. Dat meldde distributeur Betapress desgevraagd aan website Villamedia. Normaal wordt het magazine niet in Nederland verkocht. Na de aanslag op de redactie wordt de oplage komende week verhoogd tot 1 miljoen exemplaren. Daarvan wilde Betapress er 2500 in Nederland verspreiden, maar er zijn er minder toegewezen. Begin volgende week bepaalt de verspreider bij welke verkooppunten de tijdschriften komen te liggen.

'Al-Qaeda Jemen zit achter aanslagen'

De Jemenitische afdeling van Al-Qaeda zou achter de aanslag op Charlie Hebdo zitten. Dat zegt een lid van de terreurtak tegen persbureau AP. Volgens hem is de aanslag vanuit Jemen gecoördineerd om de profeet Mohammed te wreken. Het doelwit was nauwkeurig gekozen en de aanslag was in lijn met eerdere waarschuwingen van wijlen Osama bin Laden aan het Westen, zegt het lid, dat anoniem wil blijven. Lees hier verder.

Video: zo werd de gijzeling beëindigd

De cover van Der Spiegel

Twitter avatar charles_hawley Charles Hawley Also, for those who haven't seen it yeat, here is the @DerSPIEGEL cover on the #CharlieHebdo attack. http://t.co/TBLl80V4hG

Anonymous verklaart terroristen de oorlog

Anonymous heeft via zijn Belgische account een video online gezet met een boodschap voor "al-Qaeda, Islamitische Staat en andere terroristen”. In de video wordt de oorlog verklaard aan de terroristen en aangekondigd om alle accounts op sociale media die gelinkt zijn aan terreur, op te sporen en af te sluiten.

Anonymous

Charlies in de sport

Foto AFP / Thomas Samson

Spelers van Castres zijn een minuut stil in het Jean Bouin stadion in Parijs. Foto AFP / Thomas Samson

Foto AFP / Pascal Guyot

Spelers van Montpellier tijdens de warming-up. Foto AFP / Pascal Guyot

Foto AFP / Thomas Samson

Spelers van Stade Francais nemen een minuut stilte in acht in het Jean Bouin stadion in Parijs. Foto AFP / Thomas Samson

Rutte: dubbel gevoel

Premier Mark Rutte is "ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens'' in Parijs en hij leeft mee met de nabestaanden. Hij liet dat weten in een korte reactie op de beëindiging van de gijzelingen door terroristen in en vlak bij Parijs, zo meldt persbureau ANP.

"Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama. In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur."

Obama zei eerder vanavond:

"Ik wil de bevolking van Frankrijk laten weten dat de Verenigde Staten vandaag en morgen achter jullie staan. Wij staan voor vrijheid en hoop en de waardigheid van alle mensen."

Mark Rutte

Gijzelnemer ontmoette Sarkozy in 2009?

Naar verluidt zou Amedy Coulibaly, de gijzelnemer van de kosjere supermarkt, in 2009 mogelijk de toenmalige president Nicolas Sarkozy ontmoet hebben.

Coulibaly doodde gisteren een agente in het zuidwesten van Parijs. Vandaag eiste hij dat de broers Kouachi, de aanslagplegers op Charlie Hebdo, een vrijgeleide zouden krijgen. Hij dreigde zijn gijzelaars te doden. Zeker vier gijzelaars kwamen om bij de gijzeling. Vijftien verlieten de winkel levend.

'Vijftien overleefden gijzeling'

President Hollande heeft aan de Israëlische premier Nethanyahu laten weten dat er vijftien overlevenden zijn van de gijzeling in de joodse supermarkt, zo meldt persbureau AP.

Ondertussen op Place de la République

De steunbetuigingen op het Place de la République in Parijs gaan door. NRC-redacteur Mark Beunderman twittert vanaf het plein.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Place de la Republique http://t.co/lCkE0WEQ9r

Koenders: opgelucht en droevig

Twitter avatar minbuza MinBuZa Koenders: ‘Dubbel gevoel van opluchting en droefheid: Respect voor Frans optreden, triest over omgekomen gijzelaars. Solidair met Frankrijk'

Hollande: dit is een tragedie voor de natie

Hollande bedankte zojuist de politie voor hun heldhaftige optreden. Hij bevestigde dat er vier gijzelaars zijn gedood bij de gijzeling in de joodse supermarkt in de wijk Porte de Vincennes. Hij sprak van een "gruwelijke antisemitische daad". Ook zei hij: "De fanaten die dit hebben gedaan, hebben niets te maken met de islam."

De dreiging blijft en ik wil de Fransen oproepen om waakzaam te zijn, aldus Hollande. "Eenheid is ons wapen. Wij moeten onze vastberadenheid tonen." Wij zijn een vrij land, zei de Franse president. "Een land dat niet bang is."

Verder riep hij alle Fransen op om komende zondag op te staan voor verscheidenheid.

'Gijzelnemer deed het voor Islamitische Staat'

De Franse zender BMFTV meldt dat het eerder vandaag een telefonisch interview had met Amedy Coulibaly, de gijzelnemer in de supermarkt in Parijs. Daarin zou hij hebben gezegd dat hij namens de Islamitische Staat handelde en de actie had gecoördineerd met de aanslagplegers van Charlie Hebdo. Coulibaly zou vier gijzelaars hebben gedood en werd zelf gedood toen de politie de supermarkt bestormde.

De Franse zender sprak vanochtend ook met de gijzelnemers in het beletteringsbedrijf.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Charlie Hebdo gunman told French TV he was sent and financed by Al Qaeda

Fransen bedanken mensen wereldwijd

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bedankt de duizenden mensen die de afgelopen dagen wereldwijd hun solidariteit toonden na de aanslag op Charlie Hebdo.

Twitter avatar francediplo France Diplomatie Le ministère remercie ceux qui ont marqué leur solidarité depuis le monde entier http://t.co/caGLaXSNFG #CharlieHebdo http://t.co/LdZyqKzfN9

Ook Rutte en Opstelten bij stille mars in Parijs

Op uitnodiging van president Hollande neemt Rutte zondag deel aan de stille mars in Parijs. Ook minister Opstelten van Justitie neemt deel aan de mars. De stille mars is georganiseerd om het belang van vrijheid en de democratische rechtstaat te onderstrepen na de gruwelijke terreurdaden in Parijs. De mars start om 15.00 uur en voert van de Place de la Rèpublique tot de Place de la Nation.

Franse minister dankt politie

De Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken sprak zojuist zijn waardering uit voor de verschillende politie-eenheden die vandaag hun leven hebben gewaagd om de twee gijzelingen te beëindigen.

"Ik word enorm verdrietig als ik denk aan de mensen die hun leven hebben verloren aan de gijzelaars. Ik wil de troepen uit de grond van mijn hart bedanken voor hun adequate en kalme optreden."

"Ik wil iedereen die heeft meegewerkt aan het beëindigen van de gijzelingen bedanken namens alle opgeluchte Fransen. Dankzij hun professionaliteit, inzet en moed is een bijzonder gecompliceerde en gevaarlijke situatie beëindigd", zei hij op de Franse radio. (vertaling ANP)

In beeld: ontknoping gijzeling

[inbeeld]/inbeeld/2015/01/09/franse-politie-bestormt-supermarkt-en-beeindigt-gijzeling/[/inbeeld]

Onduidelijkheid over vrouwelijke verdachte

Het lot van de vrouwelijke verdachte, Hayat Boumeddiene, is momenteel onduidelijk. Na de bestorming van de joodse winkel in Parijs verschillen internationale media van mening over waar zij is. CNN meldt op basis van de politie dat zij ontsnapt is en op de vlucht is geslagen. Volgens de Franse krant Le Monde was de 26-jarige verdachte niet in de winkel. Eerder werd gemeld dat iemand die betrokken was bij de gijzeling op de joodse supermarkt zich had overgegeven.

Cameron, Renzi en Tusk lopen mee in nationale mars

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron, de Italiaanse premier Matteo Renzi en EU-voorzitter Donald Tusk lopen zondag mee in de nationale mars in Parijs. Donderdagavond werd een pamflet verspreid, ondertekend door organisaties, politieke partijen, vakbonden en verenigingen die oproepen om deel te nemen aan de tocht. Niet alleen in Parijs, maar ook in andere steden vinden zondag manifestaties ter herdenking van de aanslag van woensdag plaats.

Ook gijzeling in Montpellier gaande

Ook in de Franse stad Montpellier is een gijzeling gaande, in een juwelierszaak. Volgens de krant Midi Libre gaat het om een uit de hand gelopen overval, niet om een terreurdaad.

Man droeg mes bij zich op de Dam

De man die donderdag tijdens de betoging op de Dam naar aanleiding van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo werd afgevoerd, had volgens de politie een mes bij zich. Het ging volgens een woordvoerder om een "hobbymes". Dat werd hem afgenomen, waarna hij een boete kreeg en weer naar huis mocht. De man zong tijdens de minuut stilte het lied Het vrije woord van cabaretier Hans Teeuwen, een nummer dat hij schreef ter ere van Theo van Gogh.

Vier doden bij gijzeling

Bij de politie-actie zijn zeker drie gegijzelden om het leven gekomen, meldt persbureau AP op gezag van de Franse politie. Ook een gijzelnemer is gedood. AFP meldt dat vier gijzelaars ernstig gewond zijn.

Hollande spreekt vanavond

De Franse president Hollande spreekt om 20.00 uur het volk toe.

Hollande

Beelden bestorming joodse supermarkt

De Franse tv-zender BFM heeft beelden op YouTube gezet van de bestorming van de joodse supermarkt door de politie ongeveer een uur geleden:

Meer gijzelaars in supermarkt dan gedacht

CNN meldt zojuist dat zeker tien gijzelaars vanmiddag zijn ontsnapt uit de joodse supermarkt in Oost-Parijs. AFP meldt dat er bij de gijzeling en/of beëindiging daarvan vijf doden vielen, inclusief de gedode gijzelnemer. Als deze aantallen kloppen, waren er in de supermarkt een stuk meer gegijzelden dan de vijf of zes waarvan we eerder uitgingen.

'Vier gijzelaars in supermarkt dood'

Hoewel Franse media eerder berichtten dat alle gegijzelden het zouden hebben overleefd, meldt Reuters nu op gezag van een politiebron dat minstens vier gijzelaars uit de joodse supermarkt zouden zijn omgekomen. Kortom, de onduidelijkheid over het lot van de gijzelaars houdt aan.

Bevestiging van dood gijzelnemers

Verschillende Franse media hebben inmiddels van bronnen bij politie en justitie bevestigd gekregen dat de gijzelnemers in Dammartin zijn gedood en dat ook de gijzelnemer in de joodse supermarkt in Oost-Parijs is gedood bij de bestorming.

In beeld: bevrijde gijzelaars weggeleid

Een indrukwekkend beeld via persbureau AFP: een aantal van de gegijzelden wordt weggeleid door agenten nadat de joodse supermarkt in Oost-Parijs door de politie was bestormd.

Foto AFP

Foto AFP

'Aanslagplegers kwamen schietend naar buiten'

De aanslagplegers die zich verschanst hielden in de drukkerij in Dammartin kwamen schietend naar buiten toen ze werden gedood door agenten, meldt persbureau AFP.

Stand van zaken: alle gijzelnemers lijken gedood

Hoewel nog niet alles is bevestigd, lijkt dit de ontknoping van de gijzelingsdrama's van vanmiddag: zowel in Dammartin als in Oost-Parijs zouden de gijzelnemers zijn gedood, terwijl de gegijzelden in leven zijn en konden worden bevrijd.

'Gijzelnemer supermarkt gedood'

De man die sinds vanmiddag een aantal mensen gegijzeld hield in de joodse supermarkt in Oost-Parijs, zou bij de bestorming door de politie zojuist zijn gedood. Dat meldt het Franse dagblad Le Monde. De krant bevestigt op gezag van de politie ook dat de broers in Dammartin inderdaad zijn gedood.

'Gijzelaars uit supermarkt bevrijd'

Verschillende gijzelaars uit de joodse supermarkt zouden zijn bevrijd, meldt persbureau AFP. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De persoon die door de broers in Dammartin werd vastgehouden, zou nog in leven zijn en zijn bevrijd.

'Verdachten Charlie Hebdo gedood'

De twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, die zich schuilhielden in een drukkerij in Dammartin, zijn volgens persbureau AFP gedood. Dit is nog onbevestigd.

Persbureau Reuters meldde zojuist op basis van een regeringsbron dat de bestorming in Dammartin juist "zonder resultaat" is geweest.

'Ook explosies bij Joodse supermarkt'

Ook bij de joodse supermarkt in Oost-Parijs zouden explosies zijn gehoord. Een verslaggeefster van Reuters maakte zojuist melding van vier knallen. Mogelijk is ook hier een bestorming door de politie aan de gang.

Helikopter bij plek bestorming

Het is nu al een paar minuten relatief rustig bij de drukkerij in Dammartin. Bij de plek van de bestorming is een politiehelikopter geland.

Twitter avatar BFMTV BFMTV DIRECT - Charlie Hebdo : un hélicoptère de la sécurité civile se pose sur l'imprimerie (BFMTV) http://t.co/3ffAsK2yWQ http://t.co/soQK7zqus5

Meer explosies, meer schoten te horen

Een bron bij de politie bevestigde zojuist aan Le Monde dat de agenten inderdaad zijn begonnen met een bestorming van de drukkerij. Verslaggevers ter plaatse maken meldingen van meer schoten en explosies.

Kijken: bestorming drukkerij door politie

Op het YouTube-kanaal van persbureau AFP is de bestorming rechtstreeks te volgen:

'Bestorming door politie begonnen'

Persbureau AFP meldt op basis van een bron rond het dossier dat de politie een operatie begonnen is tegen de twee jihadisten die in de drukkerij in Dammartin-en-Goële een persoon gegijzeld houden.

In beeld: rook bij drukkerij Dammartin

Twitter avatar SkyNews Sky News Latest from printworks where #CharlieHebdo suspects had taken one hostage. #ParisAttacks http://t.co/64ZQoajDw9 http://t.co/LBwxBZMXmM

'Schoten en explosies gehoord in Dammartin'

Journalisten ter plaatsen melden dat er schoten en explosies te horen zijn op de plek in Dammartin-en-Goële waar de twee broers Kouachi, verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, zich verschanst met een gijzelaar. Boven het gebouw zijn rookpluimen te zien.

Samenvatting gebeurtenissen vanmiddag

 • Aan het begin van de middag zijn alle ogen gericht op Dammartin-en-Goële. Daar hebben de twee broers Kouachi, verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo, zich verschanst met een gijzelaar. De politie belegert het gebouw en heeft het dorp hermetisch afgesloten.
 • Dan rent een man met twee geweren de Joodse supermarkt Hyper Cacher in het oosten van Parijs, nabij Vincennes, binnen. Er wordt geschoten, één persoon raakt gewond. Al snel blijkt dat het hier ook om een gijzeling gaat, en dat de gijzelnemer mogelijk de man is die gisteren in Montrouge een agent doodschoot. Kort na het begin van de gijzeling in Parijs melden verschillende media dat er doden zijn gevallen, maar het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat. Al snel wordt duidelijk dat er twee gijzelnemers zijn, een man en een vrouw, en vijf gijzelaars.
 • De man is inderdaad degene die wordt gezocht voor het doden van een agent. Hij roept terwijl hij schietend door de supermarkt loopt: “Jullie weten heel goed wie ik ben.” De man, Amedy Coulibaly (33), blijkt een goede kennis te zijn van de broers Kouachi. Ze behoorden tien jaar geleden tot dezelfde terreurbeweging Buttes-Chaumont die gevormd was rondom Djamel Beghal, een Fransman van Algerijnse afkomst die in 2005 is veroordeeld voor het plannen van een terroristische aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. De vrouw is Coulibaly’s ex-vriendin, Hayat Boumeddiene. Verschillende media berichten dat Coulibaly eist dat de broers Kouachi een vrijgeleide krijgen. Anders dreigt Coulibaly de vijf gijzelaars te doden.

Kalme reactie in VS op Parijs

In de VS, toch een land dat terrorisme sinds 9/11 zeer vreest, wordt opvallend kalm en terughoudend gereageerd op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Frankrijk, signaleert onze correspondent in Washington Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Opvallend, vond ik: Amerikaanse reactie op Parijs was deze week relatief kalm.VS zien terugkerende jihadi's vooral als Europees probleem. 1/
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Daarbij merk je weinig identificatie met t islamdebat, zoals dat in Europa gevoerd wordt. En: blad als Charklie Hebdo bestaat hier niet. 2/
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kort gezegd: Amerikanen zien #CharlieHebdo als typisch Europees verschijnsel: vreselijke gebeurtenis, maar ver van hun bed. 3/3

Politie vreest terugkeer terreurnetwerk

De politie vreest volgens Franse media de wederopstanding van een jihadistisch netwerk dat ze in 2005 dacht te hebben opgerold. De aanslag van woensdag op het weekblad Charlie Hebdo is mogelijk niet het werk van een paar op zichzelf staande daders ( ‘lone wolves’), maar van een groep ‘oude bekenden', het terreurnetwerk Buttes-Chaumont.

De gijzeling vrijdag in een winkel in het oosten van Parijs en de moord donderdag op een jonge ongewapende verkeersagente in opleiding zouden het werk zijn van Amedy Coulibaly. Hij eiste vanmiddag de vrijlating van de twee broers Chérif en Saïd Kouachi die in Dammartin-en-Goële ten noordoosten van Parijs met hun gijzelaar worden omsingeld. De broers pleegden naar het zich laat aanzien de aanslag op Charlie Hebdo. De broers en Coulibaly behoorden circa tien jaar geleden tot een terreurnetwerk dat naar het park van Buttes-Chaumont is genoemd.

In beeld: politie evacueert omwonenden supermarkt

Zwaarbewapende Franse agenten evacueerden vanmiddag omwonenden van de Joodse supermarkt in het oosten van Parijs, waar in ieder geval één gewapende gijzelnemer dreigt vijf gijzelaars te executeren als de twee broers die in Dammartin-en-Goële mensen vasthouden, geen vrijgeleide krijgen.

AFP

AFP

'Telefonisch contact gijzelnemers'

De gijzelnemers die in het Franse stadje Dammartin-en-Goële iemand in gijzeling houden, hebben telefonisch contact met de man die vijf mensen vasthoudt in een joodse supermarkt in Parijs. Dat meldde de Franse nieuwszender France24 zojuist op gezag van de politie.

Ontmoeting Hollande en Merkel uitgesteld

De ontmoeting tussen de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel, die voor aanstaande zondag in Straatsburg gepland stond, is uitgesteld "vanwege de gebeurtenissen" in Frankrijk, meldt persbureau AFP.

'Gijzelnemer winkel wil vrijgeleide broers Kouachi'

Een politiebron zegt tegen Le Figaro dat de gijzelnemer heeft gezegd dat hij de vijf gijzelaars in de joodse supermarkt zal doden als de broers Kouachi geen vrijgeleide krijgen. De broers zijn de vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo en zij verschansen zich momenteel in het plaatsje Dammartin-en-Goële, ten noordoosten van Parijs. Zij houden daar een onbekend aantal mensen gegijzeld.

De politiebron zegt:

"Deze twee zaken hebben duidelijk met elkaar te maken."

Crisisberaad Elysée

Een crisisvergadering met president Hollande vanwege de gijzeling in een joodse supermarkt in Vincennes.

Twitter avatar Elysee Élysée Prise d'otages à Vincennes : une réunion de crise est en cours en ce moment autour du président @fhollande http://t.co/WEU3xTjCmf

En hier beelden uit Vincennes:

Israël bezorgd om terreur in Parijs

Israël maakt zich zorgen om de terreuraanvallen in Parijs, weet persdienst AFP. Dat zou minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman hebben gezegd.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Israel concerned over 'terror offensive' in France: Lieberman

Ook in Nederland hebben joodse instellingen verontrust gereageerd. Voorzitter Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg (CJO) zegt tegen persdienst ANP:

"Wij zitten weer in de hoek waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.”

Ook voorzitter Ron van der Wieken van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom spreekt van "een afschuwelijke toestand".

"Maar het verbaast ons niet. Wij zijn de ergste vijand van de extreme islam. Het baart me zorgen. Het voegt toe wat we al weten: wij zijn het eerste target voor islamitische extremisten.”

Beide organisaties zijn tegenstander van het mogelijk terugschroeven van de beveiliging van joodse instellingen. Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei vorig jaar werden joodse gebouwen en instellingen extra beveiligd. In Amsterdam is het plan dat vanaf 1 februari te verminderen.

'Winkels joodse buurt dicht'

Bijna alle winkels op de Rue der Rosiers in de joodse wijk Le Marais in Parijs zijn gesloten door de politie, twittert een journalist van Le Figaro.

AP heeft het zelfs over alle winkels in de buurt.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Police order all shops closed in famed Jewish neighborhood in central Paris far from attacks.

Livestream omgeving supermarkt

Wie begon met #JeSuisCharlie?

Zo’n 3,5 miljoen keer is de hashtag #jesuischarlie inmiddels op Twitter gebruikt. En overal duikt ook de hierboven getoonde afbeelding op - op sociale media, in kranten, op foto’s vanaf redacties en bij demonstraties over de hele wereld. Wie begonnen daar eigenlijk mee? Mediaredacteur Peter Zantingh zocht het uit.

De spanning in Parijs is hoog

Ook andere media melden nu dat de ontruiming van Trocadéro gebaseerd was op een vals alarm.

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Update - French interior ministry says incident which led to evacuation of Trocadero near the Eiffel Tower in Paris was a false alarm

'Geen contact gijzelnemer winkel en politie'

Volgens dezelfde journalist uit Parijs, William Molinie, is er geen contact tussen de gijzelnemer in de joodse winkel in Vincennes en de politie.

Twitter avatar WilliamMolinie William Molinié Entre le preneur d'otage de Vincennes et les policiers, il n y a pas eu de contact (source police).

Vals alarm?

Gelukkig, (als deze tweet klopt): Trocadéro werd ontruimd vanwege een valse melding.

Twitter avatar WilliamMolinie William Molinié Trocadero: Fausse alerte (Intérieur)

Veiligheidsmaatregelen genomen in Nederland

Rutte heeft na de wekelijkse ministerraad gezegd dat de politie en veiligheidsdiensten maatregelen hebben genomen om aanslagen te voorkomen.

"Deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar.”

Rutte wilde er verder geen enkele mededeling over doen. Het is volgens hem juist in het belang van de veiligheid om geen inzage te geven in de genomen maatregelen. Hij riep op tot alertheid. De aanslag woensdag in Parijs en de daar nog altijd voortgaande gebeurtenissen "onderschrijven de noodzaak alert te zijn".

Mensen die zaken opmerken die kunnen duiden op voorbereidingen van terreuraanslagen, moeten dat melden. Rutte riep ook iedereen op die weet heeft van iemand die voor de jihad wil afreizen, dat te melden.

Trocadéro

Agenten in actie bij Trocadéro, in de buurt van de Eiffeltoren. Wat er precies gebeurt, is vooralsnog onduidelijk. Op een foto is te zien hoe een agent zijn wapen in het metrostation richt.


Twitter avatar MelodiePeps Mélodie Pépin A Trocadéro, des policiers en joue devant le métro http://t.co/QkTrD4CDgb

Hoe kennen de verdachten elkaar?

De Franse krant Le Monde heeft meer informatie over de relatie tussen de verschillende gijzelnemers. Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly waren volgens rapporten van de antiterrorisme-unit van de Franse politie de belangrijkste volgelingen van Djamel Beghal, een Fransman van Algerijnse afkomst die in 2005 werd veroordeeld voor het plannen van een terroristische aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs. In 2009 kwam hij weer vrij.

'Beelden arrestatie'

Europe 1 heeft beelden van een arrestatie. De beelden zouden zijn gemaakt door een getuige ter plaatse in Vincennes. Het is niet duidelijk wat de context van de beelden is.


VIDÉO EXCLUSIVE - Les images de l'arrestation... door Europe1fr

Ministerie: geen doden bij gijzeling

Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat twee mensen zijn omgekomen bij de gijzeling in de joodse winkel in Parijs. Bronnen bij de politie melden aan Reuters dat er één persoon ernstig gewond is geraakt bij een schietpartij.

'Gijzelaars naar buiten geleid'

Een omwonende meldt dat de gijzelaars naar buiten komen, begeleid door de politie

Twitter avatar Fiaxhs Guillaume LO RE Des otages viennent de sortir, escortés par la police

Ringweg Parijs afgesloten bij Vincennes

'Geen doden bij gijzeling'

Berichten over twee doden bij de gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs, worden ontkend.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Report: France's interior ministry denies reports of deaths at east Paris supermarket http://t.co/6HT3uwiR1C

Reuters spreekt nu van één zwaargewonde, en zes gegijzelden.

Over de verdachte vrouw

De vrouwelijke verdachte die wordt genoemd in het opsporingsbericht van de Franse Politie is, volgens de Franse krant Le Monde althans, Hayat Boumeddiene. Ze is de ex-vriendin van Amedy Coulibaly (33), die gisteren in Parijs een agent neerschoot. In 2010 woonden ze samen toen Coulibaly verdachte was van de politie en werd ondervraagd. Ook het afgelopen voorjaar zouden ze samen in een huis hebben gewoond.

-

Het gebied rond de supermarkt

AP / Francois Mori

AP / Francois Mori

AFP / Martin Bureau

AFP / Martin Bureau

Het verband tussen de gebeurtenissen in Parijs

Geen extra veiligheidsmaatregelen in Nederland

Het kabinet ziet nog geen reden voor nieuwe, extra veiligheidsmaatregelen na de aanslag in Parijs afgelopen woensdag. Dat bleek uit de woorden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Jeanine Hennis van Defensie na de ministerraad, schrijft persdienst ANP. Hennis wees erop dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland al substantieel is. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen over beraamde aanslagen. Ook Opstelten onderstreepte dat hij „geen garanties" kan geven over de veiligheid in dit land, maar het dreigingsniveau wordt vooralsnog niet verhoogd. Volgens zijn staatssecretaris Fred Teeven is er wel sprake van "verscherpte aandacht” na de gebeurtenissen in Parijs. Teeven wilde niet toelichten wat dat betekent.

Mogelijk meer verdachten gijzeling supermarkt

Er zouden meer verdachten zijn van de schietpartij in een metro in Montrouge gisteren, waarbij een agent omkwam. De politie zoekt een man en een vrouw. Volgens veel bronnen is er een verband tussen de gijzeling in de joodse supermarkt en de schietpartij gisteren. Het zou om dezelfde daders gaan.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de police SECOND Appel à témoins #Fusillade #Montrouge Contacter le 0805 02 17 17. En savoir plus >>> http://t.co/8c2UJGQQJy http://t.co/n5h5e6Yb1b

'Minstens twee doden'

Bij de gijzeling in de joodse supermarkt zijn minstens twee mensen gedood, weet persdienst AFP. In totaal zijn minstens vijf mensen in de supermarkt gegijzeld, voor zover we nu weten.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING At least two killed in hostage drama east of Paris: source

De gebeurtenissen in Parijs

'Nauwelijks meer bij te houden'

En de périphérique is afgesloten, twittert onze correspondent Peter Vermaas.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is allemaal nauwelijks meer bij te houden. Tweede gijzeling dus, nu bij Vincennes. Périphérique is afgesloten.

'Gijzelnemer is zeer gevaarlijk'

Le Figaro meldt ook dat dat de gijzelnemer dezelfde persoon is als degene die gisteren een agent doodschoot. De man is volgens een bron "zeer gevaarlijk"; hij heeft twee automatische wapens. De man zou hebben gezegd tegen de politieagenten die hem omringen:

"Jullie weten heel goed wie ik ben."

Dit is de supermarkt waar de gijzeling gaande is

De supermarkt heet 'Hyper Cacher' (superkoosjer):

Scholen in omgeving joodse winkel gesloten

Scholen in de omgeving van de supermarkt zijn gesloten, meldt persbureau AFP. Beelden van de politie in actie bij de winkel:

'Gijzelnemer twee geweren, vijf mensen in winkel'

Een politiebron zegt tegen persdienst Reuters dat de gijzelnemer in de joodse winkel twee twee geweren heeft. De politie omsingelt momenteel de supermarkt. Er zouden minstens vijf mensen in de winkel aanwezig zijn, meldt persdienst AFP op gezag van een bron.

'Ministerie bevestigt gijzeling'

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zojuist bevestigd dat meerdere mensen in een joodse winkel gegijzeld worden, meldt persbureau ANP. Twitteraars maken foto's van de omgeving:

Twitter avatar AndrewGiambrone Andrew Giambrone #BreakingNews: Separate hostage incident reported @ kosher grocery store in Port de #Vincennes neighborhood of #Paris http://t.co/KxOJRRJljT

Twitter avatar MelissaBellF24 Melissa Bell Link now established between #CharlieHebdo killings and #Montrouge attack. #Montrouge suspect now involved in hostage situation say sources

'Schietpartij in supermarkt, één gewonde'

In de koosjere supermarkt in het oosten van Parijs wordt geschoten, meldt Reuters op gezag van een politiebron. Er zou één gewonde zijn. De gijzelnemer zou dezelfde persoon zijn als de verdachte van de schietpartij in de metro van Parijs gisteren. Daarbij kwam een politieagent om het leven. De schietpartij vond plaats een dag na de aanval op Charlie Hebdo. Vandaag werd bekend dat de verdachten van beide aanslagen hetzelfde jihadistische netwerk aanhangen.

'Nieuwe schietpartij in oosten Parijs'

Er komen berichten binnen van nieuwe ontwikkelingen in Frankrijk, via persbureau AFP:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING New shooting breaks out in eastern Paris: source

Ook zou een joodse supermarkt in Parijs zijn gegijzeld:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Armed man takes hostage in kosher grocery in Paris: source

'Familieleden verdachten in Dammartin-en-Goële'

Een journaliste van Al Aan TV die ter plaatse is meldt dat de gijzelnemers familieleden in het dorp hebben wonen.

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa #BREAK I'm at outskirts #DammartinEnGoelle. Algerian man tells me: "Paris attack suspects have family members living in this town." @akhbar

Ministerie BZ: poging tot contact met gijzelnemers

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat geprobeerd wordt contact te leggen met de gijzelnemers. Dat melden persbureau AFP en radiozender BFM FM. Eerder melden media dat er al contact zou zijn geweest tussen politie en gijzelnemers. Daarbij zouden de twee mannen gezegd hebben dat ze als martelaren wilden sterven.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING French police trying to 'establish contact' with massacre suspects: interior ministry

Drie tekeningen van Willem Holtrop

Ook cartoonist Willem Holtrop ís bij de bijeenkomst van Charlie Hebdo in Parijs. Holtrop, die al langer voor het satirische weekblad werkte, heeft minstens drie tekeningen gemaakt voor de editie van aankomende woensdag.

Twitter avatar marcpreel Marc Préel Willem, dessinateur de Charlie Hebdo et de Libé, est là. Il vient de rendre trois dessins pour le numéro de mercredi http://t.co/hDULze7K3X

De dag tot nu toe:

Vanochtend hervatte de politie de zoektocht naar Chérif en Said Kouachi, de twee broers die ervan worden verdachten woensdagochtend een aanslag te hebben gepleegd op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Rond half negen meldden media dat er een Peugeot gestolen is. Een wilde achtervolging van de politie, waarbij er geschoten wordt, volgt. De twee autodieven verschansen zich in het gebouw van bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte in het dorp Dammartin-en-Goële en gijzelen één persoon.

Twitter avatar MikaRevenge MikaRevenge Un tank est arrivé dans le périmètre de la prise d'otage. #DammartinEnGoele #CharlieHebdo #Dammartin http://t.co/DqGuemPW1y

In eerste instantie wordt gemeld dat er doden zijn gevallen, maar de openbaar aanklager spreekt dat tegen. Naarmate de ochtend vordert wordt bekend dat de twee gijzelnemers hoogstwaarschijnlijk de broers Kouachi zijn, en dat de politie met ze onderhandelt. De gijzelnemers zeggen daarbij dat ze bereid zijn "om te sterven als martelaren".

'Sterven als martelaars'

Loco-burgemeester Yves Albarello van het nabijgelegen plaatsje Claye-Souilly wordt in verschillende media geciteerd dat hij gezegd zou hebben dat de politie contact heeft gehad met de gijzelnemers. Daarbij zouden de twee mannen gezegd hebben te "willen sterven als martelaren".

Groot industriegebied

Het gebied waarop het gebouw staat waarin de gijzelnemers zich verschanst hebben is een van de grootste opslagterreinen van Frankrijk, schrijft de Franse krant Le Parisien. Rondom het gebouw van Création Tendance Découverte staan allerlei depots waarop intussen scherpschutters hun plaats hebben ingenomen.

Foto's van het belegerde dorp

Twitter avatar Observers The Observers A person living near the #Dammartin hostage scene sent us these photos #CharlieHebdo #obs http://t.co/FKHD1fGt03

Interview met slachtoffer autokaping

De man wiens grijze Renault Clio woensdag werd gestolen heeft een interview gegeven aan de Franse nieuwszender Europe1. Volgens de man maakten de twee een kalme, professionele indruk toen ze de zwarte Citroën achterlieten waarin ze aanvankelijk waren gevlucht.

"De chauffeur stapte uit, gewapend met een pistoolmitrailleur. Later begreep ik dat dat een Kalasjnikov was. Omdat mijn raampje open stond, zei hij: 'Stap uit, we hebben je auto nodig. Vervolgens verscheen een tweede persoon die instapte aan de passagierskant, eveneens met een wapen met een granaat erop. "Zeker een granaatwerper, of iets dergelijks. Toen het tweetal voorin de auto zat, heb ik in een reflex de achterdeur opengedaan en gezegd: 'Ik pak mijn hond'. En toen heb ik mijn hond uit de auto gehaald.

De twee mannen waren volgens het slachtoffer van de autokaping niet meer gemaskerd. Ze maakten op hem een kalme indruk. "Ze waren heel rustig, heel vastberaden, heel professioneel. De man die aansprak heeft niet één keer zijn stem verheven. Toen ze wegreden, zeiden ze: 'Als de media je ondervragen, zeg dan: het was Al-Qaeda in Jemen.'"

'Onderhandelen heeft zin'

De politie onderhandelt momenteel met de gijzelnemers in Dammarten-en-Goële. Volgens de oprichter van de elite-eenheid GIGN van de politie Christian Prouteau heeft dat altijd zin, zo zei hij tegen radiozender France Info:

"Ze denken altijd dat er een ontsnappingsmogelijkheid is. Dat biedt ons de mogelijkheid om te onderhandelen."

Foto van de bijeenkomst van Charlie Hebdo

'Wij vermoorden geen burgers'

De Franse radiozender France Info zegt een getuige te hebben gesproken die in het gebouw was toen de gijzelnemers daar binnenvielen. De man zei eerst te denken dat het om politie ging. Uiteindelijk lieten de mannen de getuige gaan. "We vermoorden geen burgers", zouden ze hebben gezegd.

Redacteuren Charlie Hebdo bij elkaar

De redactie van Charlie Hebdo is zojuist bij elkaar gekomen bij het gebouw van de krant Libération. Hier zullen ze de nieuwe editie van aankomende woensdag voorbereiden. Deze zal een oplage hebben van een miljoen.

Een kaartje van de gebeurtenissen van vanochtend

Twitter avatar AFP Agence France-Presse AFP map of the region northeast of Paris where Wednesday's massacre suspects are cornered with hostage http://t.co/H9SwsdTFRf

Nederlander vast in gijzelingsdorp

Een Nederlands gezin op huwelijksreis zit vast in het dorp Dammartin-en-Goële, de plek waar de twee broers Kouachi een persoon gegijzeld hebben. De politie heeft het dorp geheel afgezet, en ook de Nederlanders moeten binnen blijven. Het gaat om de broer van Myrthe Hilkens, voormalig Kamerlid van de PvdA, zijn vrouw en hun vijf maanden oude zoontje. Het stel is op huwelijksreis.

Twitter avatar MHilkens Myrthe Hilkens M'n arme broer zit per toeval in het dorp waar vermoedelijk Parijse daders zijn. Huis niet uit. Helicopters boven hun hfd. Leuke honeymoon.

Cover The New Yorker

In navolging van vele andere media publiceert ook The New Yorker op zijn cover een steunbetuiging aan Charlie Hebdo:

Twitter avatar NewYorker The New Yorker The cover of next week’s issue, by Ana Juan: http://t.co/ZRpEtN1BcG #JeSuisCharlie http://t.co/Ejl3c7wBaY

Jylland-Posten publiceert geen Charlie Hebdo-cartoons

De Deense krant Jyllands-Posten zal, in tegenstelling tot tien jaar geleden, geen cartoons meer plaatsen van de profeet Mohammed. De keuze is gemaakt uit veiligheidsoverwegingen, schrijft Reuters. Jyllands-Posten is de enige Deense krant die deze beslissing heeft gemaakt; alle andere kranten hebben, net als veel andere Europese kranten, wél cartoons van Charlie Hebdo geplaatst, als protest tegen de moorden.

In september 2005 publiceerde Jyllands-Posten meerdere afbeeldingen van de profeet Mohammed, door verschillende illustratoren. Die publicatie veroorzaakte een golf van protest in de moslimwereld. Bij die protesten kwamen vijftig mensen om.

De krant nu:

”Wij zijn negen jaar bang geweest voor een terroristische aanslag, en ja, dat is de reden dat we de cartoons niet herpubliceren, of het nu die van onszelf zijn of van Charlie Hebdo. We zijn ons ervan bewust dat we daardoor buigen voor geweld en intimidatie.”

'Aanslagplegers en schutter Montrouge zijn bekenden'

Verschillende Franse media melden dat de dader die gisteren een agent doodschoot in de Parijse wijk Montrouge en de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo elkaar kennen. Ze zouden tot dezelfde jihadistische netwerk, genaamd Buttes-Chaumont, behoren. Het netwerk is vernoemd naar het park in Parijs waarin ze rondjes renden om te trainen. De Franse krant Le Monde zegt echter dat er geen informatie bekend is over een mogelijke relatie.

Charlie Hebdo benoemd tot ereburger Parijs

Charlie Hebdo is benoemd tot ereburger van Parijs. Het stadsbestuur van de Franse hoofdstad stemde zojuist in met het besluit om het satirisch weekblad deze eer te verlenen.

'Soms lukt het niet'

De persconferentie van de Franse president Hollande is afgelopen. Hij zei dat er "momenteel belangrijke acties bezig zijn."

"Ik heb het land opgeroepen verenigd te blijven. We hebben recent verschillende terreuracties voorkomen maar soms lukt dat niet. We moeten nu alles doen om onze burgers te beschermen. Dat een tijdschrift is aangevallen, is een beproeving, want het is een symbool van onze vrijheid".

Persconferentie Hollande

Op dit moment vindt er een persconferentie plaats met president Hollande, premier Valls en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. Kijk de persconferentie hier live mee:

De Franse wei nabij de gijzeling staat vol met helikopters

Twitter avatar danieljerivers Dan Rivers Looks like mix of army and police choppers here http://t.co/W35sTl1INK

Documentaire over cartoonisten

Vorig jaar ging op het filmfestival in Cannes de documentaire 'Cartoonisten - verdedigers van de democratie' in première. Kijk hem hier terug.

Politie: media, niet filmen a.u.b.

De Franse politie heeft de media ter plaatse bij de gijzelactie in Dammartin-en-Goële gevraagd niet te filmen bij de gijzeling omdat dit de positie van de elite-eenheden zou kunnen vrijgeven. Ze bedanken de media bij voorbaat voor hun medewerking.

Vier gewonden aanslag Charlie Hebdo buiten levensgevaar

Vier mensen die bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op woensdagochtend zwaargewond raakten zijn buiten levensgevaar. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gezegd. Ze liggen nog altijd in het ziekenhuis. Eerder mochten zeven andere mensen die gewond raakten naar huis.

Twee landingsbanen Charles-de-Gaulle gesloten

Het vliegveld Charles-de-Gaulle heeft twee landingsbanen gesloten in verband met de gijzeling in Dammartin-en-Goële, op zo'n 13 kilometer van de luchthaven. Eerder werd al bekend dat vluchten werd omgeleid om het luchtruim boven het dorp.

Identiteit schutter Montrouge bekend

De identiteit van de schutter die gisteren een agent doodschoot in de Parijse wijk Montrouge is bekend. Dat meldt AFP. Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een terreurdaad. Twee familieleden van de verdachte zijn opgepakt.

Twitter avatar EricWRandolph Eric Randolph French police have identified suspect in shooting Thursday of policewoman in Montrouge south Paris & detained 2 in his immediate circle @AFP

Gijzelnemers zijn 'vrijwel zeker" aanslagverdachten

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de twee gijzelnemers vrijwel zeker de verdachten die worden gezocht in verband met de aanslag op Charlie Hebdo woensdagochtend. Daarbij vielen twaalf doden. De twee verdachten zijn de broers Chérif en Said Kouachi. Ze zijn van Frans-Algerijnse afkomst. Volgens bronnen heeft zeker een van de verdachten training gehad van Al-Qaeda in Jemen en daarbij ook Al-Qaeda-leider Anwar al Awlaqi ontmoet.

Eén gegijzelde

Het Franse persbureau AFP meldt dat er volgens de politie één gegijzelde is.

'Geen oorlog tegen religie, maar oorlog tegen terreur'

De Franse premier Manuel Valls heeft in een reactie op de gijzelingsactie bij Dammartin-en-Goële gezegd dat Frankrijk "is betrokken bij een oorlog tegen terreur, niet tegen religie".

Foto's van de gijzelingsactie

Foto Reuters

Foto Reuters

Foto AFP

Foto AFP

Vliegveld Parijs leidt vluchten om

Vluchten van en naar het vliegveld Charles-de-Gaulle worden omgeleid om het luchtruim boven Dammartin-en-Goële te vermijden. Dat heeft het luchthavenbedrijf Aéroports de Paris gemeld. In het dorp, dat dertien kilometer van de luchthaven afligt, is een gijzeling bezig. Vermoedelijk zijn de aanslagplegers van Charlie Hebdo erbij betrokken.

Openbaar aanklager ontkent doden

De openbaar aanklager in Parijs heeft ontkend dat er doden zijn gevallen bij de gijzeling in Dammartin-en-Goële. Eerder berichtten Franse media dat er één of twee doden waren gevallen en meerdere gewonden.

Gijzelnemers geïdentificeerd als Kouachi-broers

Volgens France24 zijn de twee gijzelnemers inderdaad de twee verdachten die worden gezocht in verband met de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo: Chérif en Said Kouachi.

Twitter avatar stuartf24 Stuart Norval BREAKING Police said to have begun negotiating with suspects now identified as #Kouachi brothers

Dammartin-en-Goële is volledig afgesloten

Het dorp Dammartin-en-Goële, met zo'n 8.000 inwoners, is volledig afgesloten. De politie heeft een controlepost opgezet bij de belangrijkste weg die leidt naar het gebouw waarin de gijzeling plaatsvindt en een veiligheidsplan in werking gezet. Mensen moeten binnen blijven en scholen zijn afgesloten, aldus de Franse krant Le Monde.

Vliegveld Charles-de-Gaulle niet dicht

Het vliegveld Charles-de-Gaulle zal niet dichtgaan, ondanks de gijzelactie die op dertien kilometer van de luchthaven plaatsvindt.

'Onderhandelingen tussen politie en gijzelnemers begonnen'

Volgens de Franse krant Le Figaro is de politie begonnen met onderhandelen met de twee gijzelnemers. Verschillende Franse media melden dat er minstens één gegijzelde zou zijn.

Het gebouw waar de gijzeling plaatsvindt

Het gebouw waar de gijzeling plaatsvindt is de bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte.

Screenshot Google Maps

Screenshot Google Maps

Volgens de Franse zender RTL zou het hier liggen:

'Twee doden en 20 gewonden bij schietpartij Dammartin-en-Goële'

Volgens de Franse krant Le Parisien zijn er twee doden en twintig gewonden gevallen bij een schietpartij in het dorp Dammartin-en-Goële, waar een gijzeling bezig is. Reuters meldt minstens één dode en verschillende gewonden.

Livestream

Hier is een livestream te volgen over de gijzeling van France24:

https://www.youtube.com/watch?v=BFwedk4dBCc

Franse minister BZ: operatie bezig

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat de politie bezig is met een operatie om de twee broers Kouachi in te rekenen. De operatie vindt plaats in Dammartin-en-Goële, zo'n 40 kilometer ten noordoosten van Parijs.

Politie: blijf binnen in Dammartin-en-Goële

De Franse politie heeft mensen in Dammartin-en-Goële verzocht binnen te blijven in verband met de gijzeling die gaande is. Dat meldt RTL.

Twitter avatar edemareschal Édouard de Mareschal Je suis à Dammartin en Goëlle. Tous les accès du village sont bloqués. Le camion de la BRI est sur place. Au moins 5 hélicoptères.

Hoofd Britse geheime dienst: Al-Qaeda bereidt aanslagen voor

Militanten van Al-Qaeda bereiden aanvallen op drukke plaatsen in het Westen voor, met als doel veel slachtoffers te maken. Dat zegt het hoofd van de Britse geheime dienst MI15.

"We hebben te maken met een ernstig gevaar, dat moeilijk is te verslaan, en waarschijnlijk nog een tijd aanblijft."

Lees meer in ons nieuwsbericht

Reactie Somalische terreurgroep Al-Shabaab

De Somalische terreurgroep Al-Shabaab heeft in een reactie de aanval op Charlie Hebdo "heldhaftig" genoemd.

Gijzeling in Dammartin-en-Goële

Volgens de Franse radiozender RTL is er momenteel een gijzeling bezig in Dammartin-en-Goële. Dat ligt op zo'n 20 kilometer van Crépy-en-Valois. Het is nog onduidelijk of het in verband kan worden gebracht met de aanslag op Charlie Hebdo. Ook meldt de zender dat rond half negen een Peugeot zou zijn gestolen door twee zwaarbewapende mannen. Ze zouden fysieke overeenkomsten vertonen met de twee broers Kouachi. Na een achtervolging door de politie, waarbij zou zijn geschoten, zouden de verdachten een gebouw in zijn gevlucht en daar verschillende mensen gegijzeld hebben.

AFP: achtervolging bezig

Volgens het Franse persbureau AFP is in het noord-oosten van Frankrijk een achtervolging bezig waarbij twee verdachten zijn betrokken en waarbij wordt geschoten. AFP baseert zich op een politiebron.

EU-top in teken terrorisme

De geplande EU-top in Brussel van 12 februari zal in het teken staan van de strijd tegen terrorisme naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad gezegd.

Lees meer op nrc.nl

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Rond half twaalf op woensdagochtend drongen zeker twee zwaargewapende mannen het gebouw binnen waarin de redactie van Charlie Hebdo op dat moment vergadert. De mannen bedreigen cartoonist Corinne 'Coco' Rey van het tijdschrift om binnen te komen.
 • Charlie Hebdo is een satirisch weekblad dat al langer werd beveiligd wegens bedreigingen. Het tijdschrift drukte controversiële columns en cartoons over de profeet Mohammed af.
 • De mannen schieten tien minuten lang om zich heen en doden elf mensen: acht journalisten, een agent, een genodigde en een receptionist.
 • Op videobeelden is te zien hoe de daders zich al vluchtend en schietend door de straten van Parijs bewegen. Daarbij roepen ze religieuze teksten. Op hun vlucht worden ze klem gereden door de politie. In het vuurgevecht dat daarop ontstaat executeren de daders een agent midden op straat.
 • De vluchtauto van de verdachten - een zwarte Citroën C3 - wordt verlaten teruggevonden in Parijs. In de auto liggen ID-kaarten, mogelijk van de daders. De identiteit van de verdachten wordt zo bekend: een 18-jarige man uit Reims en twee broers van 32 en 34 uit Pantin. De broers zijn Frans-Algerijns en minstens een van de verdachten is een bekende van de Franse politie en zat eerder vast voor het ronselen van jihadisten voor de oorlog in Irak. Later wordt bekend dat de verdachten mogelijk zouden zijn getraind door Al-Qaeda in Jemen. Dat strookt met eerdere berichten die melden dat de verdachten professioneel te werk gingen. Ook blijken de twee broers al langer op een no-fly lijst van Amerikaanse autoriteiten te staan.
 • De Franse politie start een klopjacht. Zowel in Parijs, Reims als Straatsburg worden invallen gedaan. Negen mensen worden gearresteerd.
 • De jongste van de verdachten, de 18-jarige Mourad Hamyd, geeft zichzelf aan bij de politie nadat hij zijn naam op social media heeft zien opduiken. Volgens zijn schoolgenoten zat hij ten tijde van de aanslag in de klas. De andere twee mannen, Chérif en Said Kouachi, blijven voortvluchtig.
 • De politie vindt donderdagmiddag in een gebied zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Parijs een verlaten grijze Renault Clio. Daarin worden jihadistische vlaggen en molotovcocktails aangetroffen. De verdachten zouden vlak daarvoor een benzinestation hebben overvallen en zich in de buurt ophouden.
 • De Franse politie kamt de dorpjes Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Fleury en Corcy uit. Ook legereenheden en helikopters worden ingezet. Daarna verschuift de aandacht naar een bos nabij Longpont, qua oppervlakte groter dan Parijs. De nachtelijke zoektocht levert niets op. De politie controleert nog altijd alle wegen in het gebied en heeft vrijdagochtend de zoektocht naar de verdachten hervat.
 • 'Verdachte kreeg training van al-Qaeda'

  In dit liveblog houden we voor de derde dag op rij de ontwikkelingen van vandaag bij nadat afgelopen woensdag een aanslag is gepleegd op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarbij vielen twaalf doden. De Franse politie kamde gisteren een gebied in de buurt van Villers-Cotterêt ten noorden van Parijs uit, zonder succes. De twee verdachten zijn nog altijd voortvluchtig.

  Het laatste nieuws is één van de twee verdachten waarschijnlijk is getraind door Al-Qaeda. Ook blijken de twee broers Kouachi al geruime tijd op een no-fly lijst van Amerikaanse autoriteiten te staan.

  Lees hier terug wat er gisteren is gebeurd en hier wat we tot nu toe weten over de aanslag.