Verdachten aanslag Charlie Hebdo gijzelen zeker 1 persoon

Franse politieagenten zijn op weg naar het Franse dorp Dammartin-en-Goele, waar de gijzeling plaatsvindt.
Franse politieagenten zijn op weg naar het Franse dorp Dammartin-en-Goele, waar de gijzeling plaatsvindt. Foto AFP / Dominique Faget

Twee mannen – vrijwel zeker de verdachten van de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo – houden momenteel minimaal 1 persoon gegijzeld in een dorp nabij Parijs. Het duo heeft zich verschanst in een bedruk- en beletteringsbedrijf en is ingesloten door de politie, die het hele dorp heeft afgezet.

Hoewel de identiteit van de gijzelnemers nog niet is bevestigd, stelt het Franse ministerie dat het “vrijwel zeker” gaat om de twee mannen die worden gezocht voor de aanslag op Charlie Hebdo van woensdag. Bij die actie van de broers Chérif en Said Kouachi kwamen twaalf mensen om het leven.

Twitter avatar AFPphoto AFP Photo Department Special forces stands on the roof of a building in Dammartin-en-Goele where a hostage-taking is underway #AFP http://t.co/gcm7TRRVfd

‘Daders laffe aanval onschadelijk maken’

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt over de gijzeling in Dammartin-en-Goële, niet ver van het internationale vliegveld Charles de Gaulle:

“Er is een interventie gaande om de daders van de laffe aanval van twee dagen geleden onschadelijk te maken.”

Mogelijk zijn ook bij de gijzeling slachtoffers gevallen, zo schrijven verschillende media. Volgens bronnen van de Franse krant Le Parisien hebben de twee broers tijdens een schietpartij in het dorp waar de gijzeling plaatsvindt 2 mensen gedood en zijn er 20 gewonden gevallen.

Reuters spreekt daarentegen slecht van 1 dode en “verschillende gewonden”, terwijl de openbaar aanklager in Parijs juist ontkent dat er slachtoffers zijn gevallen. De Franse politie heeft inwoners van het dorp – waar ongeveer 8000 mensen wonen - verzocht binnen te blijven in verband met de gijzeling.

De gijzeling vindt plaats in het bedruk- en beletteringsbedrijf Création Tendance Découverte, hieronder op de kaart.