‘Verdachte aanslag Charlie Hebdo getraind door Al-Qaeda in Jemen’

Een van de twee broers die verdacht worden van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zou in 2011 in Jemen “enkele maanden” terroristische training hebben gehad bij de plaatselijke tak van terroristenbeweging Al-Qaeda.

Bloemen en kaarsen voor het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Bij een aanslag op 7 januari kwamen twaalf mensen om.
Bloemen en kaarsen voor het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Bij een aanslag op 7 januari kwamen twaalf mensen om. Foto AP / Francois Mori

Een van de twee broers die verdacht worden van de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zou in 2011 in Jemen “enkele maanden” terroristische training hebben gehad bij de plaatselijke tak van terroristenbeweging Al-Qaeda.

Dat bevestigen Franse en Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan verschillende media. Tegenover CNN wilde de Franse minister van Justitie Christiane Taubira geen namen noemen. Het zou volgens The New York Times echter gaan om de 34-jarige Saïd Kouachi. Persbureau Reuters meldt dit ook op gezag van anonieme regeringsbronnen.

Bij de moordpartij in Parijs kwamen twaalf mensen om, onder wie hoofdredacteur Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu. Ook een agent werd gedood. Tijdens de aanslag woensdagochtend riepen de daders dat zij deel uit maakten van de Jemenitische tak van Al-Qaeda: Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland.

Gisteren werd ook al bekend dat de broers bekend waren bij de Franse autoriteiten. De jongere broer, Chérif Kouachi (32), dook in 2005 op in een documentaire over islamitisch extremisme. In 2008 werd hij tot achttien maanden cel veroordeeld omdat hij naar Irak probeerde te reizen om daar te vechten tegen het Amerikaanse leger.

De gebroeders Kouachi stonden ook al geruime tijd op een no-fly lijst van de Amerikaanse autoriteiten, meldt persbureau AP.

Twitter avatar jimsciutto Jim Sciutto Just in: both #ParisShooting suspects were on US database of known/suspected terrorists & on US no-fly list - US law enforcement

Hoewel duidelijk lijkt dat Saïd Kouachi in Jemen training heeft gekregen van Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, is het Amerikaanse inlichtingendiensten nog onduidelijk of de aanval in Parijs ook in opdracht van deze beweging is uitgevoerd. In 2009 en 2010 probeerde de Jemenitische afdeling van Al-Qaeda aanslagen te plegen in het Westen met onder andere een onderbroekbom en printervullingen gevuld met explosieven.

De twee verdachten zijn nog steeds voortvluchtig en zijn volgens de Franse autoriteiten “gewapend en gevaarlijk”. Gisteren doorzocht de politie het gebied ten noorden van Parijs. In verschillende dorpen - Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Fleury en Corcy - waren arrestatieteams aanwezig. Mogelijk verbergen de verdachten zich in het bos van Retz, dat qua oppervlakte groter is dan Parijs. Het leek er gisteravond op dat de zoekactie naar de verdachten tijdelijk werd stilgelegd tot de vroege vrijdagochtend.

In Frankrijk zijn meer dan 88 duizend veiligheidstroepen ingezet naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Negen mensen - vrienden en kennissen van de gebroeders Kouachi - zijn aangehouden voor ondervraging, meldt persburau AP. De derde verdachte van de moordpartij, de achttienjarige Mourad Hamyd, gaf zich woensdag over aan de politie.