VEB verbolgen over Imtech door trage afwikkeling van fraudezaak

De beleggersvereniging VEB verlangt meer openheid van Imtech over afwikkeling ‘incidenten uit het verleden’.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil in gesprek met technisch dienstverlener Imtech. De belangenbehartiger kan het niet verkroppen dat beleggers bijna twee jaar na de aankondiging van een omvangrijke fraude nog steeds niet weten of het bedrijf definitief heeft afgerekend met het verleden.

De VEB sloot in oktober vorig jaar een schikking met Imtech om beleggers te compenseren. Die zal worden betaald uit een nieuw op te richten fonds waar vier partijen geld in storten: Imtech zelf, accountant KPMG, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech en teruggestorte bonussen van oud-bestuurders.

„Helaas blijkt dit akkoord voor beleggers allerminst een nieuwe start te hebben gemarkeerd. Zij worden nog steeds geconfronteerd met onregelmatigheden uit het verleden”, aldus de VEB.

Afgelopen weekeinde maakte Imtech nog bekend dat een Poolse stadionbouwer 131 miljoen euro van het bedrijf wil zien voor een vermeende wanprestatie in de aanloop naar het EK voetbal in 2012.

In november vorig jaar kwam Imtech ook al negatief in het nieuws. Het bedrijf zou een rol hebben gespeeld in een mogelijke aanbestedingsfraude bij twee energiecentrales in Duitsland en Nederland.

„Naar onze mening hadden deze meldingen specifiek in het prospectus bij de claimemissie van oktober 2014 beschreven moeten worden”, aldus de VEB. Imtech had beleggers „meer openheid van zaken moeten geven, gezien de mogelijke impact (boetes, zwarte lijst, reputatie) voor de onderneming”. Door beide voorvallen is de twijfel of Imtech wel „in control” is en of alle projecten uit het verleden „voldoende zorgvuldig” zijn gescreend toegenomen, meent de belangenbehartiger.

Een woordvoerder van Imtech liet gisteravond weten dat het bedrijf de brief van de VEB heeft ontvangen en dat er op een nader te bepalen tijdstip een gesprek zal plaatsvinden. (ANP)