‘Tientallen Cubaanse activisten vrijgelaten door regime’

Het Cubaanse regime heeft de afgelopen dagen 36 politieke activisten vrijgelaten. Dat meldde de Patriotic Union of Cuba (UNPACU), één van Cuba’s meest prominente groepen van dissidenten, vanmiddag. De afgelopen dagen waren er al berichten over de vrijlating van politieke gevangenen op Cuba.

Cubaanse oud-militairen in Havana, met op de achtergrond een foto van president Raul Castro.
Cubaanse oud-militairen in Havana, met op de achtergrond een foto van president Raul Castro. EPA / Ernesto Mastrascusa

Het Cubaanse regime heeft de afgelopen dagen 36 politieke activisten vrijgelaten. Dat meldde de Patriotic Union of Cuba (UNPACU), één van Cuba’s meest prominente groepen van dissidenten, vanmiddag. De afgelopen dagen waren er al berichten over de vrijlating van politieke gevangenen op Cuba.

De UNPACU meldt in een verklaring dat onder de 36 vrijgelaten activisten 29 leden van de organisatie zijn. De vrijlating van de politieke gevangenen is nog niet door het Cubaanse regime bevestigd. Het regime heeft volgens de UNPACU tegen de vrijgelaten activisten gezegd dat zij terug de gevangenis in zullen gaan als zij hun activiteiten voor de oppositie zullen voortzetten.

Onder de vrijgelaten activisten is de populaire rapper Angel Yunier Remon, die bekendstaat als ‘The Critic’. Hij bevestigt tegenover persbureau Reuters dat hij op vrije voeten is en laat weten dat zijn strijd voor politieke vrijheid in het land zal doorgaan. “Ons land is nog altijd een dictatuur. We zullen blijven vechten voor een onafhankelijk en werkelijk vrij Cuba.” De UNPACU spreekt in hun verklaring woorden van gelijke strekking.

Vrijlating past bij afspraken met VS

De Verenigde Staten maakten woensdag bekend dat een onbekend aantal van de 53 politieke gevangen waren vrijgelaten over wie onlangs beloftes waren gedaan tegenover de VS. De invrijheidstelling van de Cubaanse dissidenten past binnen de afspraken die zijn gemaakt tussen de VS en Cuba in een poging tot toenadering tussen de twee landen. Half december kondigde president Obama na een eerste gevangenenruil aan dat hij het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba wil versoepelen en binnen afzienbare tijd volledige diplomatieke betrekkingen wil aangaan met het communistische land.