Synthpopband Years&Years is BBC Sound of 2015

En de artiest waar je volgens de BBC dit jaar veel van kunt verwachten is…Years&Years. Vanochtend maakte de BBC de nummer 1 van de Sound of 2015 bekend. Het soulvolle Londense synthpoptrio staat bovenaan de toonaangevende lijst met nieuw talent die de BBC elk jaar selecteert.

Years&Years, de Britse band van wie dit jaar het meest wordt verwacht. Ze eindigden bovenaan de toonaangevende lijst BBC Sound of 2015.
Years&Years, de Britse band van wie dit jaar het meest wordt verwacht. Ze eindigden bovenaan de toonaangevende lijst BBC Sound of 2015. Screenshot Youtube.com

En de artiest waar je volgens de BBC dit jaar veel van kunt verwachten is…Years&Years. Vanochtend maakte de BBC de nummer 1 van de Sound of 2015 bekend. Het soulvolle Londense synthpoptrio staat bovenaan de toonaangevende lijst met nieuw talent die de BBC elk jaar selecteert.

Twitter avatar bbcmusic BBC Music We have a No.1! @yearsandyears are #SoundOf2015 👏 Find out more about their pop-synth vibes http://t.co/r5aIoSff6Q http://t.co/Q8joiDGhMz

De band zelf moet er nog even van bijkomen maar belooft “de beste geluiden mogelijk” te gaan maken:

Twitter avatar yearsandyears Years & Years Something amazing & insane has happened that none of us can really believe! Thank u @bbcmusic #SoundOf2015 for giving us the top spot!
Twitter avatar yearsandyears Years & Years None of this has really sunk in yet, there are many great people on the list. We promise we’ll do our best to make the best sounds possible!

De band bestaat uit zanger en toetsenist Olly Alexander uit Londen, de Turkse Emre Turkmen die de synthesizer bemant en beats maakt, en bassist Mikey Goldsworthy, die uit Australië komt. De groep kwam bij elkaar in 2010. In een interview met de BBC zegt frontman Olly over deze bekroning:

“Ik denk dat dit betekent dat we een reële kans hebben. Mensen gaan naar ons luisteren en we moeten het gewoon niet verknallen. We moeten er het beste van maken en het goed doen.”

En hoe klinkt dat dan?

Alsof Years&Years al het goede uit de nineties in de blender gegooid hebben met een zwoele, fluwelen stem, slim getimede pianopauzes en een vleugje r&b.

Op een andere single, ‘Desire’, hoor je een snufje UK garage, de housestijl uit de vroege jaren negentig waarmee het duo Disclosure vorig jaar zo’n enorm succes boekte. Ze werden zelfs de ‘redders van de Britse dance‘ (€) genoemd.

Luister naar Desire:

Naast Stevie Wonder, Joni Mitchell en Radiohead noemt de band r&b-grootheden uit de jaren negentig zoals TLC (kennen we Waterfalls (1995) nog?) en Aaliyah (Are You That Somebody?, haar doorbraakhit in 1998) als invloeden op hun eigen muziek.

Dat ze liefhebbers zijn van r&b toonde de band al door tijdens live-optredens een eigen versie van het nummer Breathe van Blue Cantrell en Sean Paul (uit 2003) te spelen. In het Verenigd Koninkrijk kwam het nummer niet alleen binnen op de eerste plek in de hitlijsten dat jaar, het hield die spot ook vier weken vast:

De runners-up

Dit is de rest van de top vijf, de zogeheten shortlist, die de afgelopen dagen bekend werd gemaakt:

2. Singer-songwriter James Bay:

3. Oost-Londense grime-artiest Stormzy:

4. R&b-zanger Raury, uit het Amerikaanse Atlanta:

5. Spoken word-artiest George the Poet:

Bekijk hier een videoplaylist met artiesten van de lijst:

De longlist met alle artiesten werd vorige maand op het web gezet. Die hele playlist kun je op Spotify naluisteren:

De Sound of…-lijst wordt sinds 2003 elk jaar samengesteld uit een poll van 140 professionals uit de muziekindustrie, waaronder journalisten, dj’s en bloggers. Het overgrote deel van de getipte artiesten komt uit het Verenigd Koninkrijk, met een enkele uitzondering daargelaten. Eerdere winnaars waren 50 Cent (de eerste in 2003), Adele (2008) en Ellie Goulding (2010). De Amerikaanse meidenband Haim (2013) en de Britse soulzanger Sam Smith (vorig jaar) zijn de meest recente winnaars. Leuk detail: Years&Years verzorgde vorig jaar al het voorprogramma van een aantal optredens van Sam Smith.