Supergroot (en een beetje omstreden)

Foto BRAM VAN DE BIEZEN/ANP
Foto BRAM VAN DE BIEZEN/ANP

Acht voetbalvelden groot is hij. 400 meter lang en 123 meter breed. De Pieter Schelte, een mammoethefschip, is het grootste schip ter wereld.

Gisteren rond 17.00 uur kwam ‘de moeder aller schepen’ in de stromende regen aan op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. De komende vier maanden ligt ze in de Prinses Alexandriahaven, die speciaal voor haar werd uitgediept. In die tijd zullen 440 verschillende Nederlandse bedrijven ervoor zorgen dat ze wordt afgebouwd en straks 48.000 ton kan tillen bij golven tot drie meter hoog (en dus een heel boorplatform in één keer kan verplaatsen).

Voor haar komst kreeg het superschip al veel publiciteit. Eigenaar Edward Heerema, president van offshorebedrijf Allseas, noemde het schip naar zijn vader Pieter Schelte Heerema (1908-1981). Heerema sr. was niet alleen een pionier in offshoretechnieken, maar in de Tweede Wereldoorlog ook officier van de Waffen-SS, verantwoordelijk voor het ronselen van werkkrachten voor door nazi’s bezette gebieden in Oost-Europa. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot een lichte straf. Hij begon een nieuw leven in Venezuela.