Simsalabim, integratie!

Een van de eerste berichten van 2015 is dat u gaat betalen voor het nieuwe ‘Kennisplatform Integratie & Samenleving’, opgericht ter vervanging van het wegbezuinigde FORUM Instituut voor Multiculturele Vraagstukken.

Mooi! We kunnen niet genoeg integratie- en verbindingsclubs hebben. Want ze hebben echt gewerkt hoor in de afgelopen dertig jaar. Nederland is meer verbonden dan ooit. Meer, meer, meer gesubsidieerde verbinding! Zeer nuttig allemaal.

Net als de op bestelling van burgemeester Aboutaleb bij elkaar gekomen ‘010=1’-optocht van afgelopen oktober. Beroepsreligieuzen – vooral autochtoon en van middelbare leeftijd – gaven de ene inhoudsloze speech na de andere, om vervolgens bij het stadhuis een zweverige verklaring te overhandigen aan Aboutaleb. De ironie van een klein groepje ouderen dat ‘Rotterdam is één!’ riep, terwijl segregatie, armoede en werkloosheid in de havenstad de spuigaten uitlopen, werd gemist door de aanwezigen.

Dezelfde ironie wordt ook gemist door het nieuwe Kennisplatform, dat oude huiswijn in nieuwe plastic zakken giet. Op de website vliegen goedkope clichés zoals ‘verbinden’, ‘inclusie’ en het nu al aan inflatie onderhevige ‘participatie’ je om de oren. En het paternalisme spat er uiteraard weer van af. Zo kunt u als burger „uw vraag stellen of met professionals in debat gaan naar aanleiding van een artikel”. En wie zijn die professionals die u, op uw kosten, toestaan om online een vraag te stellen over notabene integratie? Ik heb zeven ‘contactpersonen’ geteld. Allen wit.

Want ja, ‘integratie’, ‘inclusie’ en ‘verbinding’ zijn handige subsidieslogans. Maar inclusie daadwerkelijk toepassen doe je natuurlijk niet. Laat die ‘domme kleurlingen’ maar lekker gesegregeerd en werkloos in hun wijken zitten. Dat noemen ze in de academische bolwerken van Nederland ook wel „verschil vieren” en, omdat er ook een handjevol kleurlingen zijn met een baan, „superdiversiteit”. Wezenlijke issues zoals segregatie, racisme en het neoliberale beleid dat de boze blanke onderbuik voedt – de Randstad zit vol met werkloze bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs – worden nooit aangekaart door deze eeuwige deskundologen, wiens wereldvreemde integratiewerk al die jaren duidelijk is mislukt.

Zo makkelijk gaat dat dus. Gesubsidieerd je kop in het zand steken en gesubsidieerd een enorme brij aan wishful thinking produceren betekent gesubsidieerd kat in ’t bakkie: simsalabim, verbinding en integratie! Wat dat betreft is er absoluut niets veranderd in 2015. Hoewel, geef mij dan toch maar FORUM terug. Daar waren tenminste ook ‘allochtonen’ – raar woord hè? – die op uw kosten bakken met geld binnenhaalden terwijl ze niks zinnigs deden. FORUM was niet slegs vir blanke subsidieslurpers, zoals het nieuwe ‘Kennisplatform’ dat wel is.