Rutte: veiligheidsmaatregelen genomen om aanslag te voorkomen

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Foto ANP / Bart Maat

Nederland heeft veiligheidsmaatregelen genomen om aanslagen te voorkomen. Het gaat om zichtbare en onzichtbare maatregelen, zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Welke wilde hij niet zeggen, in het belang van de veiligheid. “Nederland is niet immuun voor onrust. We kunnen niet garanderen dat er geen aanslagen plaatsvinden, maar de politie en veiligheidsdiensten zullen alles doen om dat te voorkomen,” aldus de minister-president.

Volgens Rutte gebeurt alles wat mogelijk is om het land te beschermen tegen geweld van fanatici. Ook als daarvoor meer geld nodig is. “We zijn altijd bereid dat op te schalen. Er is geen capaciteitstekort.” De AIVD, waar negen miljoen wordt bezuinigd, zou nog altijd kunnen doen wat nodig is.

Rutte begrijpt de angstgevoelens die de aanslagen in Frankrijk oproepen, maar vindt dat iedereen moet doorgaan met het leven zoals hij gewend is. Tegelijk roept hij mensen op alert te zijn. Wie weet heeft van iemand die in Syrië wil meestrijden met de jihad, kan dat melden bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).