While you were sleeping... in Asia

Runt Xiaomi straks ook jouw hele huis?

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Dat Xiaomi een hemelbestormer is, weten we. In slechts drie jaar wist het bedrijf Samsung en Apple in China voorbij te streven in het aantal verkochte smartphones. En ook in andere delen van Azië, zoals Indonesië, zie je de Chinese telefoons steeds vaker.

Maar de afgelopen maanden heeft Xiaomi-oprichter Lei Jun een andere bezigheid gevonden: investeren. Sinds november heeft Xiaomi 600 miljoen Amerikaanse dollar in drie bedrijven gestopt en aangekondigd participaties te nemen in ruim een dozijn start-ups die alles maken van luchtfilters tot spaarlampen die weinig energie nodig hebben.

Daarmee gaat Xiaomi steeds minder op Apple en steeds meer op Google lijken, dat het ook niet schuwt om geld te pompen in vreemde activiteiten die alles behalve core business zijn.

De South China Morning Post heeft er een aardig stuk over. Het doel van Xiaomi volgens de krant is om van een telefoonmaker te transformeren tot een bedrijf dat alles voorziet voor een smart home, een huis waar alles met alles in verbinding staat. Je smartphone praat via bluetooth met je broodrooster om te voorkomen dat je sneetjes zwartgeblakerd eruit springen.

Xiaomi streeft ernaar een ecosysteem van apparaten te bouwen, zegt Neil Mawston, een analist.

Is China uitgekeken op Latijns-Amerika?

Miljarden voor spoorlijnen, havens en mijnen. Jarenlang mochten de Chinese yuan rollen in Latijns-Amerika. Maar aan het tijdperk van gulheid lijkt een einde te komen, schrijft de Financial Times.

In totaal heeft China de afgelopen jaren 100 miljard dollar in Latijns-Amerika geïnvesteerd, vooral om grondstoffen voor de Chinese economie zeker te stellen. Nu wordt China meer terughoudend. Zo weet Venezuela niet of een doorlopende lening met China van 4 miljard dollar wordt verlengd eind deze maand.

In het verleden zou dat geen enkel probleem zijn geweest. Dat de situatie niet helemaal zwart-wit is, blijkt uit het feit dat China wel aankondigt 20 miljard in Venezuela te investeren. Daar krijgt China concreet iets voor terug, maar blind geld lenen is er niet meer bij.

Vooral landen met linkse regeringen, zoals Venezuela, Ecuador en Argentinië, hebben veel te verliezen. Zij willen of kunnen niet lenen op internationale kapitaalmarkten en zijn voor een grote deel afhankelijk van China.

Geen Uber mag niet in China

En weer een land dat Uber grotendeels weert.  De transportministerie heeft besloten dat Uber via de app geen ritten mag aanbieden van chauffeurs die geen taxivergunning hebben. Iedereen moet aan de regels voldoen, is het weinig toegeeflijke bericht van het ministerie, schrijft persbureau Reuters.

Dat Uber niet in China ritten mag aanbieden is een grote klap voor het bedrijf. De markt voor taxiritten zal explosief toenemen, is de verwachting. In de periode 2013 tot en met dit jaar is het aantal ritten verdrievoudigd in China tot 45 miljoen.

Uber heeft een relatief klein marktaandeel in China. Lokale apps, zoals Kuaidi (van Alibaba) en Didi (Tencent) hebben samen 90 procent van de markt in handen.