‘Rotterdam praat niet, maar laat het zien’

Raadslid Setkin Sies (ChristenUnie, 42 jaar) verhuurt zich deze maand als ‘slaaf voor een dag’ om de aandacht te vestigen op mensenhandel en prostitutie. Sies over zíjn Rotterdam.

BIJ DE VISSER

„Aan de Maas op de Zuidkant staat een laskunstwerk, een visser van ongeveer 8 meter groot. Ik zit daar graag. Je kijkt uit over de haven, Oud-Charlois, waar ik woon, de Lloydpier en Delfshaven. Het is er rustig en hectisch tegelijk. En niet alleen de plek, maar ook het verhaal erachter is mooi. Er waren plannen om de lasafdeling van het Albedacollege weg te saneren. De leerlingen hebben toen samen met de leraar dit gemaakt. ‘Wij laten ze zien wat we kunnen.’ Dat is zo typisch voor deze stad: Rotterdam praat niet, Rotterdam laat het zien.”

KORIANDER

„Op de Kromme Zandweg zit het mooie terras van brasserie Koriander dat uitkijkt over het Zuiderpark. Het heeft als voordeel dat het dicht bij mijn huis zit. Je kan er heen lopen en terug strompelen. Ik zit vaak op het terras in de zomer, ik plan graag mijn afspraken daar. Het is denk ik de rust, gecombineerd met de gezellige drukte. Ik houd daarvan, ik ben een observator. Ik hoef geen onderdeel van het geroezemoes te zijn.”

PELGRIMVADERSKERK

„In Delfshaven staat een oude nostalgische kerk. In 1800 vertrokken vanuit deze kerk de eerste migranten naar Amerika. Vanaf deze plek werd de wereld ontdekt. De kerk staat vlak bij de drukke Schiedamseweg. Middenin de hectiek vind je opeens een plek waar je tot stilte kan komen. De kerk is nog steeds actief en van oudsher protestants. De inrichting is dan ook vrij sober, met van die grote plakkaten waarop staat wie er predikant was, de Tien Geboden in gotische letters en zo’n oude, houten kansel.” (lacht) „Ja, inderdaad, als raadslid van de ChristenUnie moet ik natuurlijk wel een kerk in het rijtje opnemen.”

EDUCATIEVE TUIN

„Op de Enk zit een educatieve tuin van de gemeente waar een bevlogen tuinier met heel weinig middelen heel veel gedaan heeft gekregen. De tuin heeft een rozenperk, een Teletubbielandschap, een prieeltje met klimop en steenovens. De gemeente heeft het de Schooltuin genoemd, maar ik zou het liever ‘Paradijsje op de Enk’ noemen.”

LOST & FOUND

„Op de Coolsingel vind je Lost & Found, de zelfstandige voortzetting van onze campagnewinkel ‘Mooierdam’. Innovatieve ondernemers nemen er de ruimte om een eigen bedrijf op te zetten. Het is een mooie plek om een koffie of lunch te nuttigen.”