Rekening vloer kerk voor Ymere

Woningcorporatie Ymere moet van de rechtbank een schadevergoeding van ruim 1,85 miljoen euro betalen vanwege een rotte vloer in de Chassékerk in West, die de corporatie in 2011 aan de huidige eigenaar verkocht. Ymere is van plan dit bedrag te verhalen op de Parochie van de Heilige Drie-eenheid, die voor Ymere eigenaar was van de kerk in De Baarsjes.

Ymere verweert zich met een rapport uit 2009, waarin staat dat de vloer in goede staat was. Ook zegt het niet zelf op de hoogte te zijn geweest van problemen, dus dat de corporatie die ook niet kon mededelen. Daarnaast zou Ymere met de huidige eigenaar, een ondernemer, overeen zijn gekomen dat hij de kerk „as is” zou overnemen.

De rechter stelde de huidige eigenaar desondanks in het gelijk; de vloer bleek niet zo te zijn zoals hij mocht verwachten, en dat wordt Ymere aangerekend.

„Het is een kwestie van een verborgen gebrek”, zegt een woordvoerder van Ymere. Daarin lijkt de rechter mee te gaan, die in de uitspraak de Parochie, waarvan Ymere de kerk in 2007 overnam, verantwoordelijk houdt voor de tekortkoming.

De hoogte van de claim die Ymere bij de Parochie wil indienen, is echter nog niet vastgesteld. De corporatie moet van de rechtbank voor 28 januari de schade hebben onderbouwd. De Parochie mag daar vervolgens op antwoorden.