Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie beëindigt gijzelingen Parijs en Dammartin; alle daders gedood

Antiterreureenheden in Dammartin, waar een gijzeling na een inval is beëindigd.
Antiterreureenheden in Dammartin, waar een gijzeling na een inval is beëindigd. Foto ANP/EPA/Yoan Valat

De gijzelingen in Dammartin en Parijs zijn in de namiddag door de politie beëindigd. Daarbij zijn de broers gedood die worden verdacht van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Ook de gijzelnemer die een groep mensen in een kosjere supermarkt in Parijs vasthield, is gedood. Een aantal gijzelaars is daarbij om het leven gekomen.

Volgens de Franse krant Le Monde zijn de gijzelnemers in Dammartin, de broers Chérif en Saïd Kouachi, tijdens de inval gedood. De mannen kwamen volgens de politie al schietend naar buiten, waarna zij werden gedood. De vrouw die door de twee gegijzeld was, is ongedeerd gebleven.

Vijf tot tien minuten nadat de inval in Dammartin was begonnen, voerde de politie een inval uit bij de kosjere supermarkt in Parijs. Volgens de Franse president Hollande zijn vier gijzelaars omgekomen. Vijftien anderen zijn levend uit het pand gekomen.

Twitter avatar cnnbrk CNN Breaking News Police shouted “we’ve got him” at #Paris kosher store siege, footage from CNN affiliate BFMTV showed. http://t.co/7Bxdhozq4H

Volgens Le Parisien zijn er vier agenten gewond geraakt. Eén gijzelaar die eerder wist te ontkomen, heeft een schotwond.

Twitter avatar AFPphoto AFP Photo Department Several hostages freed at Jewish supermarket in Paris. Photo Thomas Samson #AFP http://t.co/C9ltgMT0Wl

Gijzelnemers kenden elkaar

De gebroeders Kaouchi die in Dammartin zijn gedood, werden verdacht van de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, afgelopen woensdag. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Na een klopjacht stormden de Kaouchi’s vanochtend een bedrijf voor belettering binnen in Dammertin en gijzelden daar een vrouw.

Rond het middaguur drong vervolgens een gewapende man een kosjere supermarkt in Parijs binnen, waarna ook hier een gijzeling volgde. De man zou de dader zijn van de aanslag van gisteren, waarbij een verkeersagente om het leven kwam. Hij eiste een vrijgeleide voor de gijzelnemers in Dammartin.

Uit berichtgeving in Le Monde is gebleken dat de man, Amedy Coulibaly, een bekende is van de gebroeders Kaouchi. Hij en Chérif Kouachi kenden elkaar van Buttes-Chaumont, een groepering die Djamel Beghal volgt. Deze Franse Algerijn is in 2005 veroordeeld voor het plannen van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

De ex van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de terreuraanslag van gisteren; zij is nog steeds voortvluchtig. Volgens CNN was Boumeddiene ook betrokken bij de gijzeling van vandaag. Ze is ontkomen door zich voor te doen als gijzelaar, maar dat wordt tegengesproken. Le Monde meldt dat zij juist niet in de winkel was.

http://youtu.be/hISqLRi2w28

Lees over de laatste ontwikkelingen het liveblog op nrc.nl