Duurzaam beleggen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn stopt met beleggen in hedgefondsen

Foto iStock

Zorg en Welzijn, het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, stopt met beleggingen in hedgefondsen. Dat maakt het pensioenfonds (2,5 miljoen deelnemers, 156 miljard euro vermogen eind 2014) vandaag bekend.

De investeringen van de speculatieve beleggers kosten het pensioenfonds te veel, hebben te weinig rendement en zijn te complex. Maar Zorg en Welzijn heeft ook kritiek op “de hoge beloningen in de hedge fundsector en het vaak beperkte oog voor maatschappij en milieu”.

Eind 2013 belegde het pensioenfonds nog in veertig hedgefondsen, zoals Blackstone, Oaktree, Cerberus en Harbinger. Hedgefondsen vormen een klein deel van de totale beleggingsportefeuille (2 procent), maar bij een groot fonds als Zorg en Welzijn gaat het om veel geld (ruim 3 miljard euro). De beleggingen van Zorg en Welzijn worden gedaan door pensioenuitvoerder PGGM.

Alle pensioenfondsen in Nederland belegden in het derde kwartaal vorig jaar samen voor 28 miljard euro in hedgefondsen, dat is ruim 2 procent van de nationale pensioenpot van 1.1.60 miljard euro.

Risico’s, tegenvallende resultaten en strenger toezicht

Zorg en Welzijn is niet de eerste die stopt. Sinds 2008 verkleinen pensioenfondsen het aandeel van hun beleggingen in hedgefondsen wegens de risico’s, tegenvallende resultaten en strenger toezicht, blijkt uit onderzoek van Robeco. Van de vijftig grootste pensioenfondsen in Nederland belegt bijna eenderde in hedgefondsen, volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Het stoppen met hedgefondsen past in het duurzame beleggingsbeleid dat Zorg en Welzijn heeft ontwikkeld naar aanleiding van de financiële crisis. De investeringen moeten voortaan begrijpelijk, beheersbaar en duurzaam zijn. Zorg en Welzijn staat al enige jaren bovenaan de jaarlijkse ranglijst van meest duurzame pensioenfondsen van de VBDO.

Eind 2013 was 3 procent van het toenmalige vermogen van 137 miljard euro, ofwel 4 miljard euro, belegd “in maatschappelijke oplossingen”, zoals Zorg en Welzijn het noemt. In 2020 moet dat aandeel investeringen zijn verviervoudigd tot 12 procent. Als het vermogen dan verder is gegroeid, zoals het fonds verwacht, gaat het mogelijk om duurzame beleggingen voor 20 miljard euro of meer.

Afgelopen najaar ondertekende PGGM in Canada een akkoord met andere internationale beleggers om de CO2-voetafdruk van hun hele portefeuille te gaan meten. Het uiteindelijke doel is een halvering van de uitstoot van koolstofdioxide in de beleggingen, ergens in de toekomst.

Lees meer in NRC Handelsblad: ‘Pensioen voor een betere wereld’, een interview met directeur Peter Borgdorff (Zorg & Welzijn) en bestuursvoorzitter Else Bos (PGGM)